Törli oldaláról az Airbnb a Júdea és Szamária területén kiadó zsidó apartmanokat

A nemzetközi szállásközvetítő Airbnb bejelentette, eltávolítja kínálatából a ciszjordániai zsidó településeken elhelyezkedő ingatlanokat. A döntés heves reakciókat váltott ki Izraelben.

Végül az Airbnb is beadta a derekát az Izraelt bojkottjáért lobbizó BDS mozgalomnak. Az apartmanközvetítő óriás hétfőn bejelentette, minden ciszjordániai zsidó településen található kiadó lakást töröl weboldaláról.

„Arra a döntésre jutottunk, eltávolítjuk a megszállt ciszjordániai területeken elhelyezkedő izraeli ingatlanokat, mivel azok az izraeliek és a palesztinok vitás területeinek kellős közepén találhatóak” szól az Airbnb közleménye.

„Reméljük, hogy inkább korábban, mint később egy olyan megegyezés jön majd létre, mely mögött az egész globális közösség felsorakozik, így megoldódhat majd a történelmi konfliktus,”

A cég szóvivője elmondta, a mintegy 200 ingatlant érintő döntés a következő néhány napban lép majd érvénybe.

„Nyilván nem vagyunk a régió történelmi konfliktusainak szakértői” jelentette ki az Airbnb. “Csapatunk küszködik a problémával és keményen dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a megfelelő megközelítést. Egy 191 országban és régióban, 81,000 városban működő globális felületként figyelembe kell vennünk a befolyásunkat, és megfontoltan cselekedni”

Oded Revivi, ciszjordániai, illetve, ahogy ezt a helyi zsidók nevezik, júdea-szamáriabeli Efrat polgármestere és a telepestanács képviselője az Airbnb döntését ellentétesnek találta annak küldetésével, hogy “segítsen összehozni az embereket a világ minél több szegletéről”.

„Mikor belefolynak a politikába, és ehhez hasonló döntéseket hoznak..ellene mennek a vállalat valódi célkitűzéseinek”, nyilatkozta Revivi a Reutersnek.

Yariv Levin turizmusért felelős miniszter felszólította az Airbnb-t, változtassa meg “szégyenletes” döntését. A miniszter hozzátette, utána fog nézni, milyen lépéseket tehet a cég más izraeli tevékenységei ellen.

Egy másik miniszter, Michael Oren is erős kritikával illette a céget Izrael feketelistázása miatt, mely más föld-vitákban érintett országok, például Török-Ciprus, Tibet, Krím-félsziget, és Nyugat-Szahara esetében nem él hasonló szankciókkal.

Gilad Erdan miniszter egyenesen antiszemitának titulálta a döntést, mely politikai, nem pedig üzleti megfontolásból fakadt. “A BDS mozgalom nem tesz különbséget Izrael egésze és Júdea-Szamária területei között, ami őket illeti, Izraelnek nincs létjogosultsága.”

A miniszter hozzátette, jogi lépések megtételét javasolja a döntés károsultjainak, mivel a cég Izrael Állama elleni bojkott tevékenységben vett részt, mely ellen Amerika több, mint 25 állama fogadott el tiltó törvényeket.

Forrás: Ynetnews