Titokban kell ünnepelniük a Kínában élő zsidóknak

A kínai kormány leszámol a nem jóváhagyott vallásokkal. A The Telegraph riportja megdöbbentő részleteket tárt fel.

Hiába nyúlik több ezer évre vissza a kaifengi zsidó közösség történelme, most arra kényszerülnek, hogy titokban ünnepeljék a hanukát – számol be róla a The Telegraph riportja.

A kínai kormány ugyanis nem tűri a „külföldi befolyást” és a „nem jóváhagyott” vallásokat sem az országban.

A kínai zsidó közösség mindössze ezer fős, közülük is csupán százan gyakorolják a vallásukat. Még virágkorukban, a 16. században is csak ötezren voltak, de a háborúk, katasztrófák ellenére a közösség évszázadokon keresztül, generációról generációra adta tovább a hagyományokat. Így kitartottak a mai napig, bár több mint száz éve nincs vezető rabbijuk.

A közösség most attól tart, hogy a kínai kormány velük, mint nem jóváhagyott vallási közösséggel is leszámolhat. „

Minden egyes ünnep közben félünk”

– mondta egy Amir álnéven nyilatkozó a The Telegraphnak. Hozzátette: mindent megtesznek, hogy a kínai hatóságok ne érzékeljenek semmit a tevékenységükből.

A kínai kormány azon dolgozik, hogy eltörölje az országban élő zsidók évszázados történelmét. Eltávolítják a zsidó tematikájú kiállításokat a múzeumokból, és a fizikai szerveződésnek is gátat szabnak. A Telegraph riporja szerint van olyan város, ami tele van biztonsági kamerákkal, és feliratok emlékeztetnek rá, hogy a judaizmus illegális, el nem ismert vallás Kínában. A zsidók pedig annyira félnek, hogy nem mernek közösségként találkozni az utcán, ezért titkos ünnepségeket rendeznek, és egymásnak készítenek kóser ételeket.

Mivel az országban nincsenek héber bibliák, a keresztény bibliákat használják, az Újszövetség nélkül.

Hong Kongban viszont másnak tűnik a helyzet. Erica Lyons, a Hongkongi Zsidó Történeti Múzeum vezetője arról beszélt a The Jewish Chronicle-nek, hogy

a Hong Kong-i zsidókat egyáltalán nem éri antiszemitizmus.

A vallási üldözés viszont Kínában sem volt mindig jelen.

„A zsidókat a világon mindenhol máshol kivetették maguk közül az emberek, de Kína befogadta őket”

– magyarázta Moshe Yehuda Bernstein, egy ausztrál kutató a The Telegraphnak.

„Erre büszkék lehetnek a kínaiak. Viszont a kormány leszámolása az utóbbi időben, és az, hogy minden történelmi zsidó emléket elvittek Kaifengből, abszurd”

– tette hozzá.

A kínai külügyminisztérium megerősítette a zsidó menekültek befogadását a The Telegraphnak, azt pedig tagadták, hogy jelenleg üldöznék őket.

forrás: neokohn