Hollandiában is lesz antiszemitizmus-megbízott

Németországhoz és több más államhoz hasonlóan Európa toleráns mintaállamában is szükségessé vált egy külön antiszemitizmus-ügyi koordinátor kinevezése. A lépést a holland zsidó közösség „nehéz szívvel”, de üdvözölte.

 

Hollandiának a jövőben lesz antiszemitizmus-ügyi nemzeti koordinátora – jelentette be az ország igazságügy-minisztere, Ferd Grapperhaus. A European Jewish Association közleménye szerint holland parlamenti képviselők a zsidó közösség nyomására már korábban szorgalmazták egy ilyen különleges tanácsadói poszt létrehozását, miután az elmúlt időszakban megnőtt az antiszemita atrocitások száma az országban.

Az új koordinátor feladata elsősorban az lesz, hogy jogi szempontból adjon tanácsokat a kormánynak az antiszemita jelenségek kezelésében, és segítsen fenntartani a holland zsidó közösség biztonságát. Ellen Van Praagh, a hollandiai régióközi rabbinátus (IPOR) elnöke üdvözölte a lépést, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt napokban saját zsinagógáján és az utrechti liberális zsinagóga falán is megjelentek horogkeresztek, annak jeleként, hogy a koronavírus-járvány „a legrosszabbat hozta elő az emberekből.”

Mint elmondta, a pandémia idején előjöttek a régi klisék a zsidókról, amelynek következtében Hollandiában riasztó méreteket öltött az antiszemitizmus. Hollandia főrabbija, Binyomin Jacobs ha „nehéz szívvel is”, de szintén üdvözölte a lépést, jellemzőnek tartva, hogy még egy olyan országban is szükség van egy ilyen új tisztség létrehozására, mint a híresen toleráns, sokszínű Hollandia.

A brüsszeli közpotú European Jewish Association elnöke, Menachem Margolin rabbi pedig hangsúlyozta: az EJA az európai antiszemitizmus visszaszorítása érdekében minden európai államot felkért ilyen megbízottak kinevezésére, és többen meg is fogadták a tanácsot. Így most már Hollandia is csatlakozott azon európai országokhoz, ahol külön kormánymegbízott feladata kiirtani az antiszemitizmus vírusát, párhuzamosan a Covid elleni küzdelemmel.

A CIDI, vagyis Hollandia Izraellel kapcsolatos információs és dokumentációs intézetének adatai szerint 2019-ben 182 antiszemita incidenst jelentettek a hatóságoknak. A szervezet 30 éve kezdte az adatgyűjtést és ez a legmagasabb szám, amit az elmúlt három évtizedben mértek – írta meg még februárban holland lapjelentés alapján a Neokohn. A CIDI mérése nem tartalmazta a közösségi oldalakon elhelyezett antiszemita tartalmakat. A szervezet szerint a közösségi oldalak továbbra sem tesznek eleget a gyűlöletbeszéd ellen.

A vírustól eltekintve nemcsak a szélsőjobb- és baloldal, hanem a muszlim bevándorlók egy részét képviselő pártok is problémásak: a Migrációkutató Intézet év eleji elemzése pl. arra hívta fel a figyelmet, hogy Hollandiában a DENK nevű muszlim párt „egy folyamatos aktivitást kifejtő, országos választási sikereket is elérő formáció, melynek ideológiája a muszlim hátterű bevándorló-érdekképviselet, a szociális üzenetek és az antiszemitizmus hármasára koncentrál.”

November végén a jobboldali Fórum a Demokráciáért nevű párt vezetője, Thierry Baudet mondott le, miután arról szóló beszámolók láttak napvilágot, hogy ifjúsági mozgalmának tagjai antiszemita magatartást tanúsítottak.