Magyarország nemmel szavazott Izrael elítélésére az ENSZ-ben

Magyarország egyre konzekvensebben támogatja Izraelt az ENSZ-ben.

 

Tekintve, hogy Magyarország hosszú időn keresztül megszavazta az ENSZ Izrael-ellenes határozatait, látható, hogy újabban pozitív irányba történtek változások.

2017 januárjában Párizsban ülésezett az EU és az ENSZ, a két-állami megoldást támogatandó céllal. Ezen a gyűlésen, mely el kívánta ítélni Izraelt „megszálló politikájáért”, Magyarország a Financial Times hírei szerint Nagy-Britannia vétóját támogatta Horvátországgal együtt. A vétót azzal magyarázták, hogy sem Izrael, sem Palesztina nem vett részt a konferencián, amelynek az időzítése amúgy sem megfelelő.

Néhány hónapja Magyarország ismét pozitív irányba változtatta Izrael-politikáját az ENSZ-ben, mikor tartózkodással fejezte ki, hogy nem ért egyet azzal, hogy a nemzetközi szervezet elítéli a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő amerikai döntést. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ekkor telefonon köszönte meg Orbán Viktornak a támogatást.

A legfrissebb hír, hogy tegnap szavazás zajlott az ENSZ-ben, hogy a nemzetközi szervezet elítélje-e Izraelt a „megszállt palesztin területeken – köztük Kelet Jeruzsálemben, és a megszállt szíriai Golánon – épített izraeli telepek” okán. A határozatnak mindössze négy ország mondott ellen, köztük az USA és Magyarország. Érdemes látni, hogy Szlovákia és Horvátország is tartózkodtak.

Nikki Haley amerikai delegált méltatlannak és ostobának nevezte az ENSZ-t, amiért az sötétebbnek festi le Izraelt számos diktatúránál.

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nyíltan felvállalja Izrael-pártiságát a külpolitikai téren. Konzekvens folytatása zajlik tehát az iránynak, mely Benjamin Netanjahu tavalyi látogatásakor kezdetét vette.