SZÉLSŐSÉGEK A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

Tett és Védelem Alapítvány

Sajtóközlemény 2013. március 15.

 

A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenéssel értesült a nemzeti ünnepen kiosztott kitüntetések néhány jutalmazottjának személyéről

Budapest – A Tett és Védelem Alapítvány értetlenül áll a nemzeti ünnep alkalmából, szélsőséges megnyilvánulásaikról ismert személyiségek magas állami kitüntetése előtt. Balog Zoltán Nemzeti Erőforrás miniszter Táncsics Mihály-díjat adott át Szaniszló Ferencnek, az Echo TV műsorvezetőjének, aki több alkalommal szélsőségesen rasszista, gyűlöletkeltő és zsidóellenes kijelentéseket tett műsorában, amiért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is bírsággal sújtotta a tv-csatornát. Magyar Érdemrend Tisztikeresztje díjban részesült Bakay Kornél régész-tanár, aki 2003-ban Kőszegen Horthy Miklós katonái és Szálasi Ferenc nyilasai címmel rendezett történelmi és tudományos álca mögé bújtatott, Szálasi Ferencnek emléket állító kiállítást. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Petrás János, a Kárpátia zenekar basszusgitárosa és énekese. Többek között a zenekara jegyezte a már betiltott Magyar Gárda indulóját.

A zsidó közösséggel szembeni jogsérelmek elleni fellépésre létrejött Tett és Védelem Alapítvány az utóbbi időben több alkalommal felhívta a figyelmet a közbeszéd minőségének romlására. Az elmúlt években exponenciálisan nőtt a szélsőséges megnyilvánulások száma, a mostani díjazottak kapcsán is több alkalommal felvetődött a kirekesztő, közösségek érzékenységét durván sértő kijelentések elleni fellépés szükségessége. Díjazásukkal a díj által közvetíteni szándékozott értékek devalválódnak, fontosságuk veszít jelentőségéből, csorbítva ezzel a többi díjazott érdemeit is.

Dr. Köves Slomó vezető rabbi kezdeményezésére, az EMIH – Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2012 novemberében hívta életre a Tett és Védelem Alapítványt, mely a romló minőségű közbeszéd, a kirekesztés, az antiszemitizmus táptalaját adó ismerethiány, valamint az atrocitások és törvényszegések elleni erélytelen jogi fellépéssel szemben kíván új alternatívát nyújtani, a pozitív zsidó identitás és a közösségi szerveződés stratégiája mentén. A Tett és Védelem Alapítvány bejegyzett civil szervezet, melynek kurátorai a teológiai és világnézeti önmeghatározásuktól függetlenül, a legfontosabb Magyarországon működő zsidó vallási és kulturális irányultságokat kívánják megjeleníteni, ezzel is szimbolikusan kifejezve, hogy az antiszemitizmus elleni fellépés mindannyiunk közös ügye. Az Alapítvány kurátorai között vannak a neológiát és ortodoxiát képviselő Mazsihisz, a statsquo/chábád EMIH, a reform irányzatú Szim Salom vezető személyiségei és az irányzatoktól független, de a társadalom elismert tagjaiként számon tartott emblematikus személyiségek egyaránt.