Szélsőjobbos szervezet tart előadást az esztergomi volt zsinagógában

A Tett és Védelem tiltakozik az ellen, hogy ismét egy szélsőséges eszmékhez köthető szervezet kap lehetőséget a megszólalásra az esztergomi Művelődés Házában, és felszólítja az intézmény vezetését, hogy ne adjon lehetőséget olyan rendezvények megtartására, amik meggyalázzák az esztergomi zsidóság mártírjainak emlékét.

A Szent Korona Szabadegyetem szervezésében 2017. május 2-án egy előadás lesz látható Esztergomban a Művelődés Házában. Az előadásról a címén túl sokat nem lehet tudni, annál többet a Szabadegyetemről, aminek például Prof. Dr. Bakay Kornél is oktatója. Bakay Kornél volt az, akinek tankönyvként végül el nem ismert műve a zsidóság nélkül próbálta megírni az ókor történetét, és akinek „Horthy katonái – Szálasi nyilasai” című kiállítása nagy botrányt kavart.

A Szent Korona Szabadegyetem a Szent Korona Országáért Alapítvány keretein belül működik. Az alapítvány vezetője, dr. Varga Tibor gyakran szerepelt a Szent Korona Rádióban, amely a honlapja szerint olyan szélsőséges szervezetekkel működik együtt, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. De a rádió maga sem riad vissza ordas eszmék terjesztésétől. A Saul fia című Oscar-díjas magyar filmről például ezt írták:

Az egyik legnagyobb zsidó ünnepségen, a Cannes filmfesztiválon a „mindenki legnagyobb meglepetésére”, az ezerszer megfilmesített holokauszt-mítoszról szóló propagandisztikus alkotást, a „Saul fia” című  filmet természetesen kitüntették. Pofátlanság a köbön, hogy ezt „magyar sikerként” könyvelik el, holott nincs szó másról, mint az újabb agymosásról a zsidók által.

Nem először fordul elő hasonló eset: 2014-ben a Jobbik tartott a Művelődés Házában fórumot, pár hete pedig az antiszemitizmusáról is ismert Wass Albertnek volt estje a költészet napja alkalmából. Ezek a rendezvények bármelyik önkormányzati vagy állami intézményben elfogadhatatlanok lennének, de jelen esetben különösen fájdalmas, tekintettel arra, hogy a Művelődés Házának helyet adó épület korábban zsinagóga volt.