A kötelező tanulás eredményessége – egy holokauszttagadó eset kapcsán

Auschwitzland

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentése nyomán eljárás indult Balázs Csaba gyanúsított ellen, aki Auschwitz-Birkenau megsemmisítő tábor bejáratáról készült montázst osztott meg a Facebookon, stilizált Disneyland logóval és a következő felirattal:

Auschwitzland, a világ legnagyobb mesetábora.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség az eljárás során megállapította, hogy a vádemelés feltételei a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása ügyében fennállnak, azonban a vádemelést két évre elhalasztotta, amely időszak alatt pártfogói felügyeletet rendelt el a gyanúsított számára.

Az ügyészség ezzel együtt magatartási szabályokat írt elő Balázs Csaba részére. Elrendelte, hogy saját költségén látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott megtekintett kiállításról számoljon be pártfogójának. Ezenkívül olvassa el Karsai László történész Holokauszt című művét.

Az ügyész abban az esetben dönthet a vádemelés elhalasztása mellett, amennyiben úgy ítéli meg, hogy  a gyanúsítottat újabb bűncselekmények elkövetésétől visszatartja, illetve ha ez az intézkedés a  jövőbeni magatartásában kedvező változást hozhat. A büntetlen előéletű gyanúsított a cselekmény elkövetését elismerte, és a nyilvánosan végzett jogsértő tevékenységet befejezte.

A fenti intézkedések hatékonynak bizonyultak, így a közelmúltban a büntetőeljárást az ügyészség megszüntette, mivel a halasztás két éves időtartama eredményesen letelt.

Az elkövető korábban rendszeresen osztott meg gyűlöletkeltésre alkalmas, rasszista, zsidóellenes képeket a közösségi oldalon, ezért a TEV hivatalos levélben fordult a Facebook üzemeltetőjéhez is. Tájékoztatást nyújtott a felhasználó jogellenes magatartásáról, valamint felhívta a figyelmet a közösségi hálón egyre jobban terjedő rasszista gyűlöletbeszéd veszélyeire, amelyre az oldal üzemeltetőinek érdemes a jövőben komolyabb figyelmet fordítani, és a felhasználási feltételeket a szabályzatban foglaltak szerint valóban betartatni.