Súlyos börtönbüntetés "sieg heil" karlendítésért

Budapest – A Tett és Védelem Alapítvány üdvözli a bíróság ítéletét, melyben börtönbüntetéssel szankcionáltak súlyosan antiszemita megnyilvánulást. Az Alapítvány tisztában van azzal, hogy kizárólag a szankcionálás eszközével élve nem lehet az antiszemitizmus és gyűlöletkeltés ellen hatékonyan fellépni, de ez az ítélet egyértelmű morális határt szab arra vonatkozóan, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás szabadsága és válik a közösség méltóságát súlyosan sértő kifejezéssé.  A cél eléréséhez szükséges a különböző társadalmi csoportok közötti aktív párbeszéd kezdeményezése és a témával kapcsolatos, a fiatal generáció bevonásával történő oktatási tevékenység kiszélesítése, a köznevelésben történő hangsúlyos megjelenítése.

A Tett és Védelem Alapítvány több alkalommal kezdeményezett jogi eljárást gyűlöletkeltő és antiszemita megnyilvánulással szemben, melyek rendre megszüntetésre kerültek. A februárban elfogadott Alaptörvény módosítás, a közösségek méltóságának védelmét garantáló kezdeményezése kapcsán az Alapítvány jelezte, hogy tényleges előrelépés akkor történik az egyre romló minőségű közbeszéd ügyében, amikor a jogalkalmazás szintjén is megjelenik a jogszabály szelleme és alkalmazásra is kerül. A mostani ítélet az eddigi helytelen jogalkalmazói gyakorlatot írja felül – melyre a Tett és Védelem Alapítvány több alkalommal felhívta a figyelmet – és remélhetőleg precedenst teremt a jövőbeli hasonló megnyilvánulások szankcionálására.

Tett és Védelem Alapítvány

sieg heil2Háttér – Gyorsított eljárásban ítélték el zsidózás miatt három fiatalt, akik hangosan mocskolták a Zsidó Világkongresszusról a szállodájukba hazatérő vendégeket. Az egyik fiatalember „sieg heil!” felkiáltással és karlendítéssel fogadta a vendégeket, a többiek azt skandálták: „shalom, shalom, a zsidókat kivasalom!”. A helyszínen tartózkodó civil ruhás nyomozók közbelépése akadályozta meg, hogy az elítéltek társaságában lévő 10-20 fős csoport fizikailag is bántalmazza a külföldieket. Az egyik elkövető három év letöltendő börtönbüntetést kapott, a többieket két év börtönre ítélték, három évre felfüggesztve.