Sorozatos antiszemita incidensek Franciaországban: 80 sírkövet gyaláztak meg egy dél-francia zsidótemetőben

Az elmúlt hét antiszemita támadásai után újabb zsidó temetőt vettek célba vandálok Franciaországban kedden, az országos antiszemitizmus-ellenes felvonulás napján.

Közel 80 sírra festettek antiszemita szimbólumokat egy dél-franciaországi egy zsidó temetőben, kevéssel azelőtt, hogy vezető politikusok kezdeményezésére országos tüntetéseket szervezve szeretnék felhívni a figyelmet az egyre durvuló rasszista és zsidó ellenes hangulatra Franciaországban.

A kék festékes náci szimbólumokat ábrázoló grafitikkel megrongált sírokat kedd reggel fedezték fel az elzászi Quatzenheimhez közel fekvő temetőben, jelentették be a helyi hatóságok.

„Egyik sokk a másik után. Nem tudom, meddig lehet ezt bírni… Belebetegszem az egészbe” — kommentálta a legfrissebb atrocitást az AFP hírügynökségnek Maurice Dahan, a legfőbb francia zsidó szervezet regionális vezetője.

Egy alig pár hete közzétett kutatás szerint tavaly 74 %-kal nőtt a zsidók ellen elkövetett támadások száma.

Az antiszemita incidensek és erőszakos atrocitások drasztikusan növekvő száma (csak az elmúlt héten a sírgyalázás, festett horogkeresztek a holokauszttúlélő, Simon Veil portréján, illetve sárgamellényes tüntetők a híres francia zsidó filozófus, Alain Finkelkraut arcába ordított trágár, antiszemita gyalázkodásai) arra késztették a francia politikusokat, hogy tüntetést szervezzenek.

14 francia politikai párt fogott össze, hogy hogy felemeljék szavukat a zsidókat érő incidensek tűrhetetlensége mellett.

(Forrás: ToI)