Nagy-Britannia az izraeli lakosságot aktívan fenyegető Hezbollah teljes betiltására készül

Katonai szárnyának 2008-as betiltása után a szigetország a többek között Észak-Izraelt is aktívan fenyegető libanoni terrorszervezet politikai szárnyára is kiterjeszti a lépést.

A brit államtitkár, Sajid Javid a hétfői napon megerősítette kormánya arra vonatkozó tervét, hogy az Egyesült Államok és Izrael által is terrorcsoportként elkönyvelt szervezetet teljesen betiltsa. Az intézkedés még a parlament előtt van, de elfogadása esetén péntektől lép életbe.

„A Hezbollah folyamatosan megkíséreli a Közel-Kelet törékeny helyzetét tovább destabilizálni – már nem tudunk különbséget tenni a már betiltott katonai szárnyuk, illetve politikai pártjuk tevékenysége között,” –szögezte le Javid.

A brit parlament emellett más, Száhel régióban működő terrorcsoportok, az Anszarul Iszlám és a JNIM betiltásáról is döntést fog hozni a napokban.

Az ehhez hasonló szervezetekhez való tartozás, illetve azok segítése a szigetországban akár tíz éves börtönbüntetést is vonhat maga után.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint míg Nagy-Britannia hűséges támogatója egy stabil, prosperáló Libanonnak, nem hunyhat szemet a terrorizmus felett.

Mivel a Hezbollah katonai és politikai szárnya közötti különbség nem létezik, annak teljes betiltásával a brit kormány világosan kijelenti: „a régióban felbukkanó destabilizáló törekvések teljességgel elfogadhatatlanok és az Egyesül Királyság nemzetbiztonságára nézően is káros hatással vannak. „

Forrás: JTA