“Soha többé Izraelt!” Antiszemita szólamoktól zengett egy német nagyváros

Többszáz fős szélsőjobboldali felvonulás volt a napokban Duisburg városában. A demonstráció miatt több német zsidó közösség is aggodalmát fejezte ki, miután a rendezvényen feltűnt több náci szimbólum és antiszemita szlogen is.

A demonstrációt a Die Rechte nevezetű neonáci mozgalom szervezte, többen katonai uniformisban jelentek meg, sok felvételen jól kivehetőek a náci karlendítések a tömegben.

Volt, aki Hitler hasonmásként jelent meg, de a központi plakátokon is a következő felirat volt olvasható: “Izrael a mi bukásunk.” Más táblákra a “Soha többé Izraelt” üzenetet rakták ki.

A keletnémet Szászország tartományi megmozduláson részt vett a Harmadik Ösvény elnevezésű neonáci csoport 500 tagja. A szervezet egyik fő célkitűzése Izrael felszámoltatása. A csoport szolidaritását fejezte ki korábban a Hezbollah terrorszervezettel, valamint Aszad szíriai vezetővel is.

A Jüdisches Forum Twitter oldalán közzétett felvételeken az látható, hogy a felvonuláson a Hitlerjugendre hajazó menetelést szervezett a csoport. A német Tagesspiegel lapnak Josef Schuster a Zsidók Központi Tanácsának elnöke elmondta, nem csak a zsidó közösség, de a demokratikus Németország és az elkötelezett civil társadalom egésze számára is fontos lenne, hogy a szászországi kormányzás határozott döntést hozzon az ehhez hasonló rendezvényekkel szemben. Hozzátette: “irónikus, hogy éppen a holokauszt emléknapon keltik életre a jobboldali szélsőségesek a német történelem legsötétebb fejezeteit.”

Forrás: i24

https://www.i24news.tv/en/news/international/europe/1556864058-jewish-activists-worried-as-neo-nazis-parade-the-streets-of-germany?fbclid=IwAR12Cda0xkA8uersHw4BIN51oDl9WGDLIWy-BtOuOaxUFsSRjG7PA04Dh_U