Sikkes antiszemitizmus

“Mikor a zsidógyűlölet a szélsőbal jóvoltából válik elfogadottá” címmel írt cikket Robert Horenstein amerikai zsidó közösségi aktivista a Jerusalem Post honlapján január 4-én. Ebben az amerikai társadalomban is erősödő – és a magyar viszonyoktól erősen eltérő – antiszemitizmus problémáira reflektál.

Amikor az amerikai társadalom perifériájáról egyre inkább a fősodorba kerülő antiszemitizmusról beszélnek – írja szerző – gyakran a fehér fajvédőkről, azaz a jobboldal zsidógyűlöletéről esik szó. Gondoljunk itt arra, hogy a novemberi választásokon kongresszusi helyekért induló két holokauszt-tagadó jelölt indult republikánus színekben és 56.000 ill. 43.000 szavazatot kapott Illinois ill. Kalifornia államban. Ám ezek a jelöltek végül súlyos vereséget szenvedtek és a Republikánus párt is megtagadta őket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fehér nacionalistákat a jóakaratú emberek egységesen elítélik.

A baloldalon viszont jóval nagyobb toleranciával fogadják az antiszemitizmust, és azt sokszor anticionista ruhába öltöztetik. Legjobb példa erre Marc Lamont Hill, a philadelphiai Temple University médiaprofesszora, aki nemrég még a CNN politikai kommentátora volt.

Marc Lamont Hill (Forrás: CNN)

Hillt novemberben bocsájtották el a CNN-től, miután az ENSZ által meghirdetett „A palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja” alkalmából szélsőséges jelszavakat hangoztatott és Izrael elpusztítására bíztatott a régóta ismert jelszóval: „Szabad Palesztinát a (Jordán) folyótól a (Földközi) tengerig.” Kijelentette: a palesztinoknak joguk van az „ellenállásra”, és ebből nem zárta ki az erőszakos és terrorista cselekményeket sem.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.