Malajzia kitiltotta az izraeli úszókat a paralimpiai selejtezőjéről

Csalódását fejezte ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee) miután Malajzia bejelentette, nem engedi meg az izraeli úszóknak, hogy a tokiói 2020-as paralimpiára felkészítő selejtezőn rész vegyenek.

Malajzia egyike azoknak a muszlim-többséggel bíró országoknak, akik nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatban Izraellel, és tilos a határ átlépése is izraeli útlevéllel.

A keleti Sarawak régióban elhelyezkedő Kuching városa a selejtező során, július 29-től augusztus 4-ig, mintegy 70 országból érkező, több száz úszót fog vendégül látni. Izrael azonban, Malajzia miniszterelnökének köszönhetően nem lesz közöttük.

Mahathir Bin Mohamad miniszterelnök hivatalos nyilatkozatban jelentette be, Kuala Lumpur meg el fogja utasítani a selejtezőre jelentkező izraeli paralimpikon úszók vízumát.

“Fenntartjuk álláspontunkat a tiltással kapcsolatban. Ha mégis eljönnek, az törvénysértést jelent,” nyilatkozta Mahatir az AFP-nek. “Ha ők (a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság) emiatt visszavonják Malajzia jogát a bajnokság megrendezésére, ám tegyék”, tette hozzá a miniszterelnök.

A nemzetközi sportszervezet nyilatkozatában csalódását fejezte ki Mahatir megnyilatkozásai kapcsán, és megígérte, igyekszik megoldást találni az ügyben.

Nem ez az első alkalom, hogy Malajzia problémát okozott volna az izraeli atléták versenyrészvételével kapcsolatban országa területén.

2016-ban az Izraeli Vitorlás Szövetség (Israel Sailing Assosiation) kénytelen volt távol maradni egy nemzetközi versenytől, miután a muszlim ország megtagadta versenyzőitől az országba való belépésre jogosító vízumot.

Nem sokkal később Izrael pingpong csapata szorult ki a kuala lumpuri Asztalinisz Világbajnokságról, miután a malajziai kormány újfent megtagadta tőlük a belépési engedélyt.

2017-ben a muszlim ország utasította vissza a 67. FIFA Konferencia megrendezését, mivel azon egy izraeli delegáció is tervezte a részvételt.

Malajzia lakosságának nagy része a palesztin hatósággal szimpatizál. 2017 decemberében ezrek vonultak az utcákra tiltakozni, miután Donald Trump elnök Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként ismerte el.

Trump döntésére válaszul Malajzia felajánlotta, megnyitja nagykövetségét Kelet-Jeruzsálemben, hogy elismerje azt ”Palesztina” fővárosának.

Forrás: Jpost