Közel egymillió dollárral segíti az EU a zsidó temetők feltérképezését

Az Európai Unió közel egymillió dollárt választott el legalább 1,500 kelet-európai zsidó temető feltérképezésére és felmérésére.

Az Európai Zsidó Temetők Kezdeményezés nevet viselő projekt csütörtökön jelentette be, hogy megnyert egy 800,000 eurós, azaz 922,000 dolláros EU pályázatot. A csoport 2015-ös német kormányzati segítséggel megvalósult megalakulása óta több mint 120 zsidó temető megőrzésében nyújtott segítséget hét közép-, illetve kelet-európai országban.

A feltérképezés folyamatát speciálisan erre a projektre tervezett csúcstechnológia segíti majd, beleértve a területeket levegőből feltérképező és fotózó drónokat, majd alapos több-száz éves forrásokat több nyelven vizsgáló történelmi kutatómunkát, derül ki a csoport nyilatkozatából.

Az ESJF által feltérképezett temetők körül a szervezet általában védőkerítést húz fel, mellyel drámaian lecsökkenti a területre leselkedő veszélyeket.

A becslések szerint Kelet-, Közép-Európában több, mint 10,000 zsidótemető szorul kisebb, nagyobb mértékű helyreállításra, védelemre.

“A különleges, szent küldetésünk célja a zsidó temetők, azaz őseink nyugvóhelyeinek megmentése és megőrzése,”, nyilatkozta Isaac Schapira rabbi, az ESJF alapító tagja.

“Annyi veszély leselkedik napjainkban ezekre a temetőkre, legyen az a hanyatlás, vandalizmus, antiszemitizmus, illetve anyagi vagy várostervezési ügyekből adódó problémák.”

Forrás: JTA