Sárgacsillagos Simpson családot festettek a milánói holokauszt-emlékmű falára

A holokauszt nemzetközi emléknapja előtt a milánói holokauszt-emlékmű néhány külső falán szemet gyönyörködtető újdonsággal debütált: a Simpson család szereplőinek falfestményei a náci uralom alatt zsidóknak öltözött figurákat ábrázolnak.

A Shoah Memorial Foundation szerint a falfestményeket festő ismert olasz popművész nem kereste meg őket a képsorozat megalkotása előtt, amelynek némelyikén Homer, Marge, Bart és Lisa Simpson koncentrációs táborokba öltözve látható.

„Nem voltunk bevonva a döntési folyamatba, és tegnap reggel találtuk meg a festményt mindenki mással együtt”

– mesélte a szervezet szóvivője a Jewish Telegraphic Agency-nek pénteken.

Az alapítvány végül nem bánta a gesztust.

„Értékeljük a mögötte álló jószándékot, és nem tartjuk különösebben károsnak”

– mondta Roberto Jarach, az alapítvány elnöke.

Az emlékmű a Milano Centrale, a város főpályaudvarának 21-es peronján található. A peronról 1943-ban mintegy 1200 zsidót deportáltak náci táborokba. AleXsandro [sic] Palombo, akinek stílusa általában a populáris kultúra figuráinak felhasználásával sötét témákat dolgoz fel, az állomás külső oldalán lévő falfestményeket készítette.

„Ezek a művek vizuális botlatóköveket jelentenek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy lássuk azt, amit már nem látunk. A legszörnyűbb dolgok is valósággá válhatnak, és a művészetnek kötelessége emlékezni rájuk, mert hatásos ellenszer lehet a feledés ellen. A zsidó népirtás borzalmait szűrők nélkül kell átadni az új nemzedékeknek, hogy megvédjük az emberiséget a soához hasonló borzalmaktól”

– írta Palombo nyilatkozatában.

Tavaly márciusban Palombo egy Anne Frankot ábrázoló falfestményt festett egy milánói utcára, amelyen a híres naplóíró egy Z betűs papírt éget el. A betűt az orosz hadsereggel hozták összefüggésbe az ukrajnai inváziót követően.

 

forrás