Rendőrségi nyomozás indult a brit Labour párt antiszemita incidensei kapcsán

A brit rendőrség bejelentette, nyomozást indít a brit Munkáspárt antiszemita gyűlölet bűncselekményeivel kapcsolatban, miután egy jelentésből kiderült, a párt maga is talált bizonyítékot arra, hogy tagjaik politikusokat fenyegettek meg.

Az elmúlt években a Labourt rendszeresen vádolták azzal, hogy burjánzik berkeiben az antiszemitizmus, emellett zsidó csoportok rendszeresen elmarasztalták a párt vezetőjét, Jeremy Corbynt, mivel szerintük nem vette elég komolyan a fennálló helyzetet.

A londoni rendőrség azután indított nyomozást az ügyben, hogy rendőrfőnökükhöz, Cressida Dickhez a londoni LBC rádió eljuttatott egy 45 állítólagos antiszemitizmussal kapcsolatos incidenst tartalmazó Labour pártdossziét.

Jeremy Corbyn

A dokumentum többek között tartalmazott egy jelentett facebook-posztot, melyben az egyik párttag összerugdostatott volna egy zsidó munkáspárti törvényalkotót, egy másik posztban pedig két másik parlamenti képviselőt fenyegetett meg azzal, hogy lehajítja őket a parlament tetőjéről.

“Bűnügyi nyomozást indítottunk a jelentés bizonyos állításaival kapcsolatban”, nyilatkozta a rendőrség.

Tom Watson, a Labour párt helyettes vezetője szerint az állítások ”rendkívül nyomasztóak, de sajnos nem meglepőek”.

“Ha ezek az emberek valóban elkövettek gyűlölet bűncselekményeket, akkor a törvény teljes súlyával kell lesújtani rájuk. Nincs többé helyük a Munkáspártban,”, nyiltkozta Watson a BBC rádiónak.

Jeremy Corbyn több hónapos nyomásgyakorlás után idén elismerte, hogy az antiszemitizmus felütötte a fejét a párton belül, és bocsánatot kért a fájdalomért, amit okozott.

Ennek ellenére zsidó vezetők erős kritikával illeték válaszát, mely szerintük egy ”elkeserítő kihagyott lehetőség”.

A Community Security Trust a brit zsidóságot biztonságával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó szervezet által februárban kiadott jelentés szerint a zsidóellenes magatartás kezd egyre általánosabbá válni az országban.

Forrás: Algemeiner