Ferenc pápa: Egy keresztény nem lehet antiszemita

Ferenc pápa határozottan elítélte az elmúlt időszakban történt antiszemita támadásokat, és az antiszemitizmus elleni keményebb fellépést sürgette a zsidó küldöttekkel töltött audienciáján.

A pápa a hétfői napon fogadta a Hegyi Zsidók Világkongresszusának első alkalommal Vatikánba látogató képviselőit.

Két héttel a 11 áldozatot követelő pittsburghi zsinagógai mészárlás után Ferenc pápa az ősi Perzsiából Kaukázusba települt zsidók leszármazottjaihoz, a hegyi zsidók delegációjához hoz intézett szavaiban kiemelte, „szomorú, hogy az antiszemita attitűdök napjainkban is jelen vannak”.

„A keresztények nem lehetnek antiszemiták; azonosak a gyökereink. Ellentmondást szülne a hit és az élet területei között. Ehelyett arra vagyunk elhívva, hogy elkötelezzük magunkat, hogy biztosítsuk az antiszemitizmus kiszorítását az emberiség közösségéből,” tette hozzá a katolikus egyház feje.

A pittsburghi támadást követő napon Ferenc pápa leszögezte, hogy „mindannyiunkat megsebzett az erőszak eme embertelen megnyilvánulása.”

Az argentin-születésű egyházfő, korábbi nevén Jorge Bergoglio, Buenos Aires korábbi érseke, közel állt egy korábbi, a szülővárosa zsidó célpontját érő terrortámadás áldozataihoz.

A pápa hegyi zsidókkal folytatott beszélgetése során kiemelte azt is, hogy mindig is igyekezett hangsúlyozni a zsidók és katolikusok közötti barátság fontosságát, ami „üdvtörténeti testvériségen alapszik, illetve szilárdan kifejeződik az egymás iránti törődésben”.

„Önökkel együtt szeretném kifejezni hálámat a minden ajándék Adójának a barátságunk áldásáért, mely lehetővé teszi és előmozdítja a kölcsönös párbeszédet. Sálom Aléhem!”, zárta megjegyzéseit a pápa.

Forrás: Arutz Sheva