Nick Cave: Izrael bojkottja „gyáva és szégyenletes” dolog

Nick Cave, a Nick Cave and the Bad Seeds fronténekese a hét elején, saját weboldalán osztotta meg a BDS kampánnyal kapcsolatos véleményét.

Cave, aki a múlt évben két alkalommal is fellépett Izraelben, az idén számos neves énekes, többek között Brian Eno, Ken Loach, valamint az Izrael-utálatáról elhíresült Roger Waters részéről érkező erőteljes nyomás ellenére sem volt hajlandó törölni tel-avivi koncertjeit.

Az énekes egy rajongója kérésére saját weboldalán, a TheRedHandFiles.com-on fejtette ki Izrael kulturális bojkottjával kapcsolatos véleményét, amihez Enohoz intézett levelét is csatolta.

„Nem támogatom Izrael jelenlegi kormányát, de nem gondolom, hogy a döntésem, hogy fellépek az országban a kormány politikájának hallgatólagos támogatását jelentené.”, írja Cave a levélben. „Nem mentegetem az általad leírt atrocitásokat, tudok róluk. Tudok milyen igazságtalanságokat kell elszenvednie a palesztin népnek, és azt kívánom, mint minden lelkiismeretes ember, hogy a szenvedésüknek egy átfogó és igazságos megoldást találjunk, amit az egyenlet mindkét felén levő hatalmas politikai akaratnak támogatnia kell.”

Mindezek ellenére Nick Cave világossá tette, nem támogatja a bojkott mozgalmat. „Nem támogatom és nem is tudom támogatni a BDS mozgalmat, tudod. Szerintem Izrael kulturális bojkottja gyáva és szégyenletes. Valójában ez az egyik oka, amiért fellépek Izraelben – nem bármilyen politikai entitás támogatása, hanem a zenészeket megfélemlíteni, megszégyeníteni, és elnémítani akarók elleni határozott kiállás”

Cave szerint a zenészek, énekesek sokkal erőteljesebb üzenetet küldhetnek azzal, ha Izraelbe látogatnak, és az ottani emberekkel, illetve sajtóval osztják meg a helyzettel kapcsolatos véleményüket, majd koncertet adnak, hogy a zene nyelvén szóljanak az izraeliekhez.

„Ennek sokkal nagyobb hatása lenne, mint a bojkottnak…Végtére is, bármilyen helyes vagy helytelen döntést hoz a hivatalos izraeli vezetés a vitatott területeken, Izrael ettől még egy valós, vibráló, működő demokrácia – igen, arab parlamenti képviselőkkel is.” folytatta Cave.

A híres zenész sorait a zenéről, mint véleményformáló eszközről alkotott gondolataival zárta.

„Milyen messze kellet sodródnunk a zene véleményformáló természetétől, hogy igazolva érezzük magunkat annak fegyverré kovácsolásában, hogy azzal átlagos izraeli polgárokat büntessünk a kormányuk tetteiért…Időnként eltűnődöm, hogy a Bad Seeds jól tette –e hogy fellépett Izraelben…Meg tudom érteni sok érv jogosságát…Sok barátom a zeneiparban nagyon nehezen tudta elfogadni a döntésem, de alapos átgondolás után úgy döntöttem, nem kezelhetem izraeli rajongóimat a Brian Enoéhoz hasonló megvetéssel.”

Forrás: Jpost