Antiszemita fordulatot vettek a „sárga mellényes” tüntetések Párizsban

A francia zsidóság került a hetek óta zajló ‘sárga mellényes’ tiltakozások fókuszába. Az elmúlt napokban a demonstrálók között felerősödtek az antiszemita hangok, a helyi zsidó közösség a szokatlanul sok antiszemita videóról, graffitiről és egyéb molinókon illetve közösségi média oldalakon megjelenő fenyegetésről adott jelentést.

A múlt szombaton a Champs-Elysées hábád háza biztonsági okokból először kényszerült ideiglenesen bezárni kapuit. Nyilatkozatuk szerint azért kényszerültek a lépésre, mivel “a rendőrség nem uralja a helyzetet, és nagyon veszélyesek a körülmények.”

Párizs egy másik zsinagógája tagjainak a zavargásokkal kapcsolatos figyelmeztető emaileket küldtek a sábát beállta előtt, melyek arra kérték a közösséget, ne tartsanak összejövetelt szombat reggel. Ha valaki mégis eljött imádkozni, reggel kilencig léphetett az épületbe, ami azután estig biztonsági okokból zárva maradt.

A Marseilles és Párizs között húzódó A6-os út egyik hídján hatalmas transzparens vádolta a zsidókat azzal, hogy a markukban tartják a francia elnököt, Emmanuel Macront. A felirat szövege szerint “Macron a zsidók szajhája”. De nem csak molinókon, a virtuális térben is megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások. Egy maszkos férfi üzenete is körbejárta a világhálót, aki szerint Macront gazdag zsidók segítették hatalmi pozícióba, hogy az utána ”báb legyen, akit zsinóron rángathatnak.” A poszt a zsidóságot okolta a gazdagok adóinak csökkentésével és az egész rossz gazdasági helyzet okozásával is.

Egy másik videóban a sárga mellényesek aktivistája a hábád hanukkai gyertyagyújtására invitálta az embereket, hogy saját szemükkel lássák “hogyan ünnepelnek a zsidók, amíg a franciáknak nincs mit enniük.” A híres, vagy inkább zsidó-ellenességéről hírhedt francia előadó, Dieeudonné M’Bala M’bala és rajongótábora is csatlakozott a demonstrálókhoz, náci karlendítéseikkel süllyesztve tovább a morális szintet.

A Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szervezete, melynek fő tevékenységi köre a zsidó alijázásának segítése, megjegyezte, a francia zavargások óta megnőtt az Izraelbe vándorlással kapcsolatos érdeklődés a zsidóság körében.

Uriel Saada, a szervezet francia irodájának vezetője szerint meglepően sok telefonhívás érkezik hozzájuk az alijázással kapcsolatban a demonstrációk óta. “Amíg a tűntetők nem kapják meg amit követelnek – a minimálbér felemelését – addig folytatódni fog a helyzet, de fokozódhat is. Nem hiszem, hogy bárki emiatt futna be hozzánk hogy kivándoroljon, ugyanakkor nem látszik a zavargások vége”

Yechiel Eckstein rabbi, a szervezet nemzetközi elnöke szerint az antiszemitizmus az elmúlt években rendkívül elterjedt és nyilvánvaló lett Franciaországban, és a hatóságok még mindig erőtlenül lépnek fel ellene. A helyzetből kifolyólag igyekeznek felkészülni, hogy minden olyan zsidónak segíthessék az útját, aki Izraelbe kíván vándorolni a közeljövőben.

„Emellett a francia és európai zsidó intézmények védelmén is dolgozunk. Remélem az európai vezetés antiszemitizmus kiirtására tett erőfeszítései sikerrel járnak majd, de addig is fontos, hogy megvédjük magunkat.”

Forrás: Ynetnews