Holokauszt-áldozatokra emlékeztető botlatóköveket loptak el Rómában

Ismeretlen elkövetők ásták ki, majd lopták el húsz darab aushwitzba deportált olasz zsidó emlék-botlatókövét Rómában, a hét elején, egy vélhetően antiszemita indíttatású akció során.

A bronz-borítású botlatókövek a Róma központi részén fekvő Monti negyed egyik, a második világháborúig Di Castro és Di Consiglio zsidó családok által lakott épülete előtt, a földbe ágyazva állítottak emléket az áldozatoknak.

A római rendőrség gyűlöletbűncselekményként vizsgálja az incidenst.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök sajtótájékoztatóján az üggyel kapcsolatban feltett kérdésre megígérte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megállítsa az ehhez hasonló “visszataszító antiszemita” tetteket.

A botlatókövek csoportja a Di Consiglio család tizennyolc, illetve a Di Castro család két tagjának állított emléket. A húszból tizenötöt 1944-ben Auschwitzba deportáltak, ahol életüket vesztették.

A másik öt azok között a 335 olasz férfi és kisfiú, illetve 75 zsidó ember között vesztette életét, akiket az Ardeatine barlangokban gyilkoltak meg az országot megszálló nácik 1944 márciusában, 33 partizánok által meggyilkolt német rendőr halálára válaszul.

Hétfő reggelre a botlatóköveknek hűlt helye maradt csupán.

„Ez több, mint vandalizmus. Szándékosan próbálják eltorzítani az emlékezetet”, nyilatkozta Ylenja Lucaselli, az Olaszország Testvérei olasz jobboldali párt parlamenti képviselője.

A kövön álló felirat minden esetben az “Itt élt” szavakkal kezdődött, majd a személy neve, deportálásának éve, a halál helye és ideje következett.

Az európai holokauszt áldozataira emlékeztető botlatókő projektet Günter Demning német művész indította el 1992-ben.

Forrás: Reuters, Jpost