Németország nemet mondott az Izrael-bojkott mozgalomra

Pénteken a német parlament elítélte az Izraelre palesztinokkal kapcsolatos politikája miatt gazdasági nyomást helyező nemzetközi BDS-mozgalmat.

A Bundestag törvényhozóinak többsége támogatta a politikai célokból antiszemita taktikát használó Izrael-bojkott mozgalmat elmarasztaló határozatot.

„A BDS mozgalom érvelési sémái és módszerei antiszemiták,” áll Angela Merkel konzervatívjai, szociáldemokrata koalíciós partnerei valamint a zöldek és a szabad demokraták által benyújtott dokumentumban.

A határozat szövege szerint az izraeli termékek „ne vedd meg” matricákkal való megkülönböztetésére szóló kampány a náci éra zsidó üzleteket célzó „judenbojkottjának” továbbélése, ami a hasonló „ne vásárolj zsidótól” szlogent használta előszeretettel.

 

A dokumentumban ugyancsak hangsúlyos helyet kap, hogy a kormány függessze fel mindennemű anyagi támogatását az olyan szervezeteknek, amelyek aktivitásaikkal megkérdőjelezik Izrael állam létjogosultságát.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök twitter-üzenetben üdvözölte a Bundestag döntését.

„Remélem ez a döntés konkrét lépéseket von majd maga után, és felkérem a többi országot, hasonló törvényjavaslatok elfogadására.”

A BDS a határozatot azonnal palesztin-ellenesnek minősítette.

Az Arab Liga főtitkár-helyettese, Saeed Abu Ali szerint ugyanakkor a döntés „sajnálatos”, „indokolatlan” és „elfogult” Izrael javára. Ezért sürgette a német parlamentet, hogy „csinálja vissza ezt a téves lépést”, és ehelyett inkább „támogassa a palesztin nép jogát a felszabaduláshoz.”

(Forrás: Ynet, Neokohn)