Inzultálták a lengyel nagykövetet Izraelben

Marek Magierowski Lengyelország izraeli nagykövetsége előtt áll Tel-Avivban, amikor egy ismeretlen férfi rárontott, majd leköpte.

A nagykövet „túlságosan sokkolva” volt ahhoz, hogy megértse, mit kiabál neki a támadó, csak annyit értett, hogy „lengyel, lengyel”.

Magierowski, aki egyébként korábban Lengyelország külügyminiszter-helyettese volt, lefotózta a támadót és annak kocsiját, így az izraeli rendőrség 90 perc múlva letartóztatta a férfit, egy 65 éves herzliyai polgárt, Erik Ledermant.

A lengyel követség az izraeli rendőrségnél, a nagykövet pedig a külügyminisztériumnál tett panaszt. Válaszul az izraeli külügy arra kérte az izraeli rendőrséget, hogy a lengyel követet ért támadást kezeljék kiemelten fontos helyen.

David Johan, a gyanúsított ügyvédje elmondta a riportereknek, hogy kliensét elküldték a lengyel nagykövetségről, amikor a háborús jóvátételről próbált érdeklődni.

Nem sokkal később a nagykövetség előtt a feltételezett elkövető „megközelítette a lengyel nagykövet autóját, kinyitotta az ajtót, majd leköpte,” árulta el Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

Az ügyvéd szerint az inzultus nem előre megfontolt cselekedet volt, hozzátéve: kliense „éppen az utcán sétált, amikor egy nagykövetségi autó rádudált.”

Lederman a médiának úgy nyilatkozott, családja túlélte a náci holokausztot, és egy lengyel nagykövetségi alkalmazott antiszemita nyelvezetet használt vele kapcsolatban, ami felidegesítette.

Leszögezte, hogy nem tudta, hogy a nagykövet ül az autóban, és „őszintén elnézést kér”.

Marek Magierowski nagykövet twitter bejegyzésében tagadta, hogy bármilyen helytelen viselkedést tanúsítottak volna a nagykövetségi alkalmazottak.

A történtek után a lengyel külügyminisztérium berendelte a lengyelországi izraeli nagykövetet, Anna Azarit, hogy tisztázzák az incidens körülményeit.

A támadás egy újabb lengyel-izraeli diplomáciai botrányt követ, mely során Lengyelország nem fogadott egy holokauszt-kárpótlásról egyeztetni akaró izraeli delegációt.

 

(Forrás: Jpost, Neokohn)