Német kormány: veszélyes a kipaviselés Németországban

A német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Felix Klein azt tanácsolta a zsidó közösségnek, ne viseljenek kipát nyilvános helyeken. A megjegyzés nagy port kavart, Reuven Rivlin izraeli államfő szerint Németország ezzel egyenesen kapitulált az antiszemitizmusnak.

Foto: Sebastian Kahnert dpa/lbn

A német zsidó közösséget 2017-ben 1504, 2018-ban pedig 1646 támadás érte, ami 10%-os növekedést jelent. Az őket érő erőszakos incidensek száma 37-ről 62-re nőtt.

Tavaly egy Dávid-csillagos nyakláncot viselő férfit támadtak meg Berlin központjában, néhány héttel korábban pedig nemzetközi visszhangot is keltett, amikor egy szír fiatal fényes nappal megvert egy arab-izraelit, amiért az kipát viselt.

Klein az antiszemitizmus növekedését a holokauszt emléke elleni támadásoknak és az internetnek tudja be.

Tavaly ilyenkor még azt nyilatkozta, hogy „elméletben” a német zsidók félelem nélkül viselhetnek kipát, noha már akkor is hozzátette, hogy „nem mindig”, most azonban egy interjúban világosan kijelentette:

„Nem javaslom a zsidóknak, hogy mindenhol, mindig [sic!] kipát viseljenek Németországban”

Reuven Rivlin izraeli államfőt sokkolta a megjegyzés, és nyilatkozatában leszögezte:

„A német zsidók biztonsága iránt érzett félelem felér egy kapitulációval az antiszemitizmus előtt, és mindez beismerése annak, hogy a zsidók nincsenek biztonságban a német földön.”

Az államfő hozzátette:

„Sosem fogunk behódolni, és nem fogjuk leszegezni a tekintetünket. Nem fogunk soha legyőzöttként reagálni az antiszemitizmusra – ezt elvárjuk és követeljük a szövetségeseinktől is.”

Az elnökhöz hasonlóan Amerika németországi nagykövete, Richard Grenell a Twitteren buzdította német zsidókat, viseljenek bátran kipát.

„Viseljék csak a kipájukat. A barátjukét is. Kérjenek kölcsön egy kipát, és hordják a zsidó szomszédjaik helyett is. Mi egy sokszínű társadalom vagyunk, erről tájékoztassák az embereket.”

 

(i24, Jpost, DW, ToI, Neokohn)