Németország folyamatosan lecsap a neonácikra

Mint arról beszámoltunk, a német belügyminiszter betiltotta az egyik, Hitlerre felesküdött neonáci egyletet. Az ügy még nem zárult le, de ami a lényeg: a berlini kormány és a tartományok nem tűrik el a rasszista, antiszemita szerveződések ténykedését.

 

A TEV is beszémolt róla, hogy a Farkasok Brigádja 44 nevű csoport működését, szimbólumait betiltották, a csoportnál házkutatást tartottak, amelynek keretében fegyvereket és náci jelképeket is lefoglaltak a rendőrök. Közel húsz (!) lakás mellett a többségében Hessen tartományban otthonos neonáci egylet „elnökének”, Daniel K.-nak a lakását is átkutatták, ő egyébként a Sturmrebellen nevű szélsőjobboldali rockzenekarnak is tagja.

Régen volt ennyire kiterjedt belügyi akció szélsőjobboldali szervezet ellen, de annyi biztos, hogy a német belügyminisztérium és az egyes tartományok következetesen tartják magukat ahhoz, hogy a nyíltan rasszista, antiszemita szervezeteknek, egyesületeknek nem biztosítanak legalitást. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter üzenetében hangsúlyozta: „Aki a szabadelvű társadalmunk alapértékei ellen harcol, az érezni fogja jogállamunk határozott reakcióját. Országunkban nincs helye olyan gyűlöletkeltő szervezetnek, amely a náci állam feltámasztásán munkálkodik.”

A szövetségi államügyészség 2018 óta nyomoz a két évvel korábban alapított kis létszámú, de erőszakosként ismert nemzetiszocialista szervezet tagjai ellen, bűnszövetkezetben való részvétel miatt. A berlini védelmi minisztérium ettől az ügytől függetlenül bejelentette azt is, hogy egy tavaly óta folyó nyomozás keretében a katonai hírszerzés kihallgatott nyolc neonácit, ők katonákként a Reichsbürger nevű szélsőjobbos egyesület aktivistái.

Legutóbb ez év szeptemberében tiltottak be Németországban agresszív náci szervezetet: a lipcsei szövetségi közigazgatási bíróság a Combat 18 működésének vetett véget. A brit központú Blood and Honour (vér és becsület) hálózatához tartozó egylet aktivistái számos alkalommal szólítottak fel színesbőrűek, melegek és zsidók elleni agresszív fellépésre. Ugyancsak ez évben, júniusban tiltotta be a német szövetségi belügyminisztérium a Nordadler (északi sas) nevű neonáci társaságot, amely elsősorban internetes csatornákon, fórumokon (Telegram, Instagram, Discord) szervezkdett, terjesztette nézeteit. A Nordadler, akárcsak a Wolfsbrigade 44, központi eszméje a hitlerizmus és az antiszemitizmus.

Németországban hosszú évek óta folynak jogi viták az alkotmányt nem ellenző szélsőjobbos szervezetek működési és szólásszabadságáról (pl. AfD), ám a nyíltan neonáci szervezeteket sehol nem tűrik. A legalitás határmezsgyéjén mozog az „őskövületnek” számító Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amelyet tavaly a német hatóságok alkotmányellenesnek nyilvánítottak, de nem tiltották be, mert úgymond túl jelentéktelenek.

Hessen tartomány belügyi szervei öt évvel ezelőtt a Sturm 18 nevű egyletet tiltották be, a házkutatások során akkor is fegyverek és náci propagandaanyagok kerültek elő. 2011-ben a 600 tagú, kiterjedt hálózatot működtető Hilfsorganisation für Gefangene (HNG) került tiltólistára, előtte pár évvel pedig a keletnémet Brandenburg tartományban tevékenykedő Schutzbund Deutschland, amely azért szakadt ki az NPD-ből, mert azt nem tartották elég rasszistának.