Antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt az Amazon virtuális asszisztense

Az Alexa sokszor antiszemita oldalakat idéz akkor, amikor a zsidósággal, a holokauszttal vagy Izraellel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel neki. Az Amazon vizsgálatot indított az ügyben.

„Cion csalói felfedték a tervüket, hogy leigázzák a nemzeteket és megszerezzék az irányítást a világ felett.”

Ezt a választ adta a mesterséges intelligencián alapuló Amazon Alexa virtuális asszisztens arra a kérdésre, hogy a cion bölcsei irányítják-e világot. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy kamu-e a holokauszt, akkor Alexa a következőt válaszolta:

„A legtöbb holokauszt-tagadó kifejezetten vagy hallgatólagosan azt állítja, hogy a holokauszt kamu vagy túlzás, egy szándékos zsidó összeesküvésből fakad, amelynek célja a zsidók érdekeinek előmozdítása más emberek kárára.”

Az Alexa ezeket és a fentiekhez hasonló válaszokat vagy valamilyen antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztő oldalról idézi, vagy a Wikipédia szócikkeiből emeli ki félrevezető módon. Az így kapott válaszok pedig nagyon is úgy hangoznak, mintha éppen egy neonáci gyűlés vezérszónokát hallgatnánk, és nem a világ egyik legnagyobb vállalatának a csúcstermékét.

A Twitterre felkerült egy videó is, amelyben arról kérdezik az Alexát, hogy a zsidók irányítják-e médiát. Az Amazon virtuális asszisztense válaszában a Jew Watch nevű antiszemita oldalt idézi a Wikipédiáról, ami nem meglepő módon azt állítja, hogy a zsidók irányítják a médiát és a világ pénzügyi rendszereit.

A cikk az akibuc.hu– folytatódik.