Nem ott és nem akkor: meghiúsult Vona Gábor londoni beszéde

A londoni rendőrség bejelentése szerint elmaradt a szélsőjobboldali magyar politikus által szervezett összejövetel – adta hírül a BBC News internetes honlapja. Vona Gábor, a Jobbik elnöke Londonban egy mostanáig nyilvánosságra nem hozott helyszínen mondott volna beszédet, de a terv a kivitelezés előtt meghiúsult. A Jobbikos vezetőt végül is a rendőrség a Hyde Parkba kísérte, és ott fejthette ki nézeteit. A rendezvény lebonyolítása előtt antifasiszta tiltakozók tucatjai gyűltek össze a Holborn Tube metróállomásnál, ahol a rendőrség kordont vont a szélsőjobboldali gyülekezők és az ellentüntetők közé – minderről már a Press Association sajtóiroda számolt be.

A londoni rendőrkapitányság nyilatkozata szerint az ellentüntetők megjelenése nem kívánta meg az esemény törlését, ám az elmaradás pontos okát ők sem ismerik. A rendőrség mindenképpen szerette volna megelőzni a rendbontást, ezért Vona urat és híveit „átkísérték” egy alternatív gyülekező helyre.

 Antifasiszta tiltakozók gyülekeztek a Holborn Tube állomás előtt.

Antifasiszta tiltakozók gyülekeztek a Holborn Tube állomás előtt.

Vona Gábor több mint száz szimpatizáns előtt mondott beszédet. Letartóztatásra nem került sor. A Twitteren az Egyesülj a Fasizmus Ellen nevű szervezet (Unite Against Fascism) azt írta: semmilyen helyszín (a szerk: Londonban) nem kíván fasiszta nagygyűlést.

A tüntetők között ott volt Andrew Dismore, a Londoni Közgyűlés tagja és korábbi munkáspárti képviselő, aki egy kampány részeseként már korábban felkérte Theresa May belügyminisztert, hogy akadályozza meg, hogy Vona úr beléphessen az Egyesült Királyságba. Kijelentette: Vona úr – a törvényen kívül helyezett Magyar Gárda Mozgalom alapítója – Ő vezeti „Európa legerősebb fasiszta politikai pártját”. A Tube állomás előtt Mr Dismore arról is beszélt, hogy „a Jobbik párt egy rasszista párt, amely támadja a zsidó embereket és támadja cigányokat, akiket el akar különíteni és gettóba zárni. A zsidó közösség tagjai szintén csatlakoztak a Jobbik elleni tiltakozókhoz.

Vona Gábor korábban elutasította azt az állítást, miszerint más szélsőjobboldali felekkel is találkozott volna Londonban, beleértve a BNP-t (British National Party). „Ez egy fórum a magyar állampolgároknak” – mondta Vona szóvivője. „Semmi köze nincs máshoz”.

A cikk a http://www.bbc.co.uk/news/uk-25906184 linken megtekinthető.

Forrás: BBC News/TEV