Dühös tömeg várta Vonát Londonban

A Jobbik párt elnöke és szimpatizánsai Londonban a Holborn metró megálló előtt demonstrálók sokaságával találkozott, akik mérgesen azt kiabálták: „le az utcáinkról náci söpredék” és „öljétek meg magatokat, mint Adolf Hitler” – az eseményről Anderw Connelly tudósított.

Az újságíró a Jobbikot Magyarország harmadik legnagyobb pártjaként mutatja be, amelynek negyvenhét képviselője van a Parlamentben és EU szinten is képviselteti magát. Connelly szerint a politikai tömörülést leginkább csak úgy emlegetik: „Európa legszélsőségesebb pártja”. Értekezésében kifejti, hogy Vona Gábor elsősorban – a magyarországi választások közeledtével – szavazatokat akar gyűjteni. Az időpontot pedig meglehetősen provokatívan választotta ki, mert a Holocaust emléknap előtt egy nappal érkezett.

Foto: Jake Lewis

Foto: Jake Lewis

A tüntetésre január 26-án, vasárnap került sor. A demonstrálók Vonát és követőit, gyakorlatilag beszorították a metró megálló bejáratához, ahonnan csak a hivatalos szervek által felállított drótkerítés folyosón tudtak eltávozni. Az angliai vice.com-on megjelenő írás kitér arra is, hogy Magyarország egyes részein – a szocialista típusú gyárak bezárása miatt – nagy a szegénység, és mindez a II. Világháborús kurdarccal párosulva megágyazott a Jobbik népszerűségének. Az újságíró szerint a magyarokat ma is bántja Erdély elvesztése, mert ezzel az ország területe csökkent, és emiatt nagy a keletje a „Nagy Magyarország” pólóknak, amelyeket úgy árulnak Budapest utcáin, mint a meleg süteményt. Az internetes írás rámutat, hogy a közelmúltban, sok Jobbikos indítvány és megmozdulás keltett felháborodást. Ezek között van, amikor Horthy Miklós számára szobrot avattak, és amikor a zsidó kormánytagokat listázni akarták. Azonban a cigányok helyzetét még ennél is rosszabbnak minősíti, mert őket a Jobbikosok táborokba akarják zárni, és gyakoriak a – relatíve betiltott – magyar gárdának a felvonulásai a cigányok által lakott településeken.

A tudósítás szerint Vona Gábor egy viharkabátba burkolózva tartotta meg beszédét a

Foto: Jake Lewis

Foto: Jake Lewis

követőinek, amiben bűnügyi, globalizációs és gazdasági témákat érintett. Az újságíró szóba elegyedett több Jobbikos szimpatizánssal és ellentüntetővel is. Megszólított egy párt, akik egy feljegyzést tartottak a kezükben, amire magyarul ez volt írva: „Takarodj” Noémi és Péter elmondták, hogy még mindig látni Magyarországon

gárdista egyenruhában mászkáló embereket és a Fidesz miattuk érzi úgy, hogy jobbra kell billennie, hogy a szavazataikat megszerezhesse. „Én ezt sértésnek veszem, nagyrészt az ilyen politikusok miatt hagytam ott Magyarországot, és most ide is követnek! – mondta egyikük.”

Egy a Jobbikot támogató bőrkabátos lány azt kérdezte: „Hol van a tolerancia, hol van a szólásszabadság? Ha ők annyira tolerálják az iszlámot, (a szerk: az angolok) akkor a magyarokat miért nem? A Jobbik néha mond dolgokat, amik politikailag kifogásolhatóak. Azt mondhatod, hogy büszke vagy, mert fekete vagy, büszke vagy, mert homokos vagy, de miért nem mondhatod, hogy azért vagy büszke, mert magyar vagy és fehér?”

Deda Ferenc arról beszélt Anderw Connellynak, hogy Kelet-Európa gazdasága romokban hever, és emiatt ő és a többi munkás arra van kényszerítve, hogy vándoroljon Európában. Azt taglalta, hogy a multinacionális cégeknek nagy szerepe van ebben és „amikor körülnézel, mindig találsz egy csomó embert, – talán csak véletlenül -, aki kettős magyar-izraeli állampolgárok és kapcsolatban állnak ezekkel a cégekkel.”

Foto: Jake Lewis

Foto: Jake Lewis

Gárdonyi Dániel aktivista azt mondta, hogy elégedett az összejövetellel, de véleménye szerint nem biztos, hogy sok jó származik mindebből. Szerinte a Jobbik azért van itt, hogy szavazatokat guberáljon a nyomorult emberektől, akiknek el kellett menekülniük az országukból, mivel annyira rossz ott nekik. Kifejtette: „Szerintem csak nagyobb népszerűséget teremtettünk a Jobbiknak ezzel a felhajtással, és félő, hogy megerősítettük őket. Általában semmibe veszem őket, mert néppárti bohócok, és abból már van elég a kormányunkban.”

A tudósítást az alábbi linken olvashatják: http://www.vice.com/en_uk/read/hungarys-far-right-messiah-was-heckled-by-anti-fascists-in-london

Forrás: vice.com/TEV