Nagyszerű vagy, de zsidó és ide nem veszünk fel zsidókat – ezzel utasították el a wimbledoni bajnokot

Angela Buxton 1956-ban nyert párosban afroamerikai partnerével Wimbledonban. Elkeseredett interjúban beszélt a brit társadalom zsidókhoz való viszonyáról.

Korának egyik legjobbja volt a zsidó sportolónő, amikor a győzelme után jelentkezett az All England Clubhoz. Feltételezte, hogy eredményei miatt jár neki a tagság, de csalódnia kellett. Egy most készült interjúban arról beszélt, hogy meggyőződése szerint antiszemitizmus állt a háttérben. Többször is próbálkozott, várakozott, de hiába – olvasható a jewishnews.timesofisrael.comcikkében. Buxton és csapattársa Althea Gibson meccséről és barátságáról könyv is született, hiszen feltűnést keltett, hogy akkoriban  két „outsider”, egy zsidó és egy fekete sporttörténelmet ír.

Buxton szerint története egy példa arra, hogyan állnak valójában a zsidókhoz a britek. A klub visszautasította a vádakat. Sajtóközleményükben azt írták, hogy a felvétel döntéshozatali mechanizmusa belső ügy és határozottan visszautasítanak minden olyan sugalmazást, amelyek szerint vallási vagy faji szempontok befolyásolnák őket ebben.

Az egykori sportoló szerint nem ez volt az egyetlen eset, amikor a pályafutása során antiszemitizmust tapasztalt. Kezdőként jelentkezett a Cumberland Clubhoz, ahol az edző állítólag azzal utasította el, hogy „nagyszerű vagy, de zsidó és ide nem veszünk fel zsidókat”.

 

forrás: zsido.com