A brit Labour konferenciájának felszólalója Izraeli képviselők meggyilkolására bujtogatott

A hónap második felében esedékes brit Labour párt konferenciájának egyik felszólalója, Ewa Jasiewicz, korábban a Knesszet és izraeli törvényalkotók elleni erőszakra szólított fel a The Times értesülései szerint.

A 40 éves félig-brit, félig-lengyel Izrael-ellenes aktivista a program szerint a kereskedelmi uniók jövőjéről tart majd előadást a Momentum fesztiválon, mely a Labour éves konferenciájával egyidőben kerül megrendezésre. A hölgyet szimplán „jó barátként” emlegető Jeremy Corbyn szintén megjelenik a felszólalók között.

A The Times hozzájutott egy 2002-es jelentéshez, melyet Jasiewicz Jeninben, Ciszjordániában írt s a Második Intifáda alatt. A dokumentumban a hölgy egyértelműen javasolja a terrorszervezeteknek, hogy civilek helyett inkább izraeli parlamenti képviselőket célozzanak meg támadásaikkal. A lap állításai szerint Jasiewicz többet között azt is leírta, hogy a családból, ahol lakott, egy kisfiú „elment és tüzet nyitott piacon vásárló izraeli civilekre néhány hónapja”, hozzátéve, hogy nem érti, miért nem tudnak az ”aktivistáik” inkább olyan célpontokon rajtaütni, mint például a Kneszet vagy „kifinomult politikus-likvidálásokat végrehajtani”, mint a PFLP.

Az általa említett szervezet, vagyis a Népi Front Palesztina Felszabadításáért, egy olyan palesztin marxista terrorcsoport, mely a múltban számos támadást hajtott végre Izrael és izraeli civilek ellen 1967 óta, beleértve az akkori turisztikai miniszter, Rehavam Zeevi meggyilkolását 2001-ben.

“Sem most sem soha nem támogattam senki testi épségnek veszélyeztetését, az említett mondatokkal sem ez volt a szándékom. Bocsánatot kérem, ha bárkit megbántottam” – szabadkozott Jasiewicz, kiemelve, hogy arra kéri az embereket, a kellő kontextusban értelmezzék a gondolatait, hiszen egy ”erőszakos megszállás” körülményei között íródtak.

Ewa Jasiewiczet Izrael-ellenes aktivizmusa miatt, terror csoportok segítésének vádjával miatt 2004-ben kiutasították Izraelből. 2010-ben újabb vandálakciója során Lengyelországban a varsói gettó megmaradt falszakaszára ”Szabadítsátok fel Gázát és Palesztinát” feliratot fújt.

A konferenciára való meghívását óriási általános felháborodás követte. Euan Philipps a Labour az Antiszemitizmus Ellen szervezet vezetője, a programról való eltávolítását követeli, nyilatkozta a The Timesnak.

Az incidens csak a legutóbbi a brit ellenzéki párt, és a megrögzötten Izrael-ellenes Pártvezető, Jeremy Corbyn antiszemita botrányainak hosszú sorában, melyek miatt a brit zsidóság közel 40%-a „komolyan fontolgatja az emigrációt”, amennyiben a párt hatalomra kerül.

Forrás: The Times of Israel