Izrael bojkottja mellé állt a holland zöld párt

Hollandiában a zöld párt az első főáramú politikai formáció, ami magáévá tette a BDS mozgalom célkitűzéseit.

A párt, ami 14 helyet foglal el a holland parlament alsóházának 150 székéből, a közelmúltban megrendezett kongresszusán fogadta el az Izrael bojkottjára vonatkozó indítványt.

„A BDS legitim eszköz arra, hogy segítsük a palesztinokat igazságért folytatott harcukban,”

– jelenti ki a baloldali zöld párt határozatának szövege, majd kiemeli, a párt résen lesz, és keményen ellen fog állni minden olyan kísérletnek, ami a BDS kriminalizálására irányul.

Míg az izraeli termékek bojkottja Európa teljes területén, és azon kívüli sok országban legális, annak promotálása bizonyos országokban, mintpéldául Franciaországban és Spanyolországban anti-diszkriminációs törvényekbe ütközik.

A holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) határozottan elítélte a döntést.

„A baloldali zöldek könnyen figyelmen kívül hagyják, hogy a gyakorlatban a BDS mindig együtt jár az antiszemitizmus kifejeződéseivel, emellett sokszor terrorcsoportokhoz is kapcsolódik.”

A Likoed Nederland Izrael-barát csoport nyilatkozatában kijelentette, a baloldali zöldek döntésükkel rasszista mozgalommá alacsonyította le magát, hozzátéve, a párt elfelejtett hasonló határozatokat elfogadni Marokkó, Kína, Törökország és Oroszország bojkottjával kapcsolatban, melyeket a nemzetközi közösség mind megszálló hatalmakként tart számon.

Forrás: JTA