Nácik által elrabolt festményt szolgáltatott vissza Németország a zsidó gyűjtő örököseinek

A fasiszta rezsim által erőszakosan eltulajdonított műalkotást a német kormány kedden juttatta vissza eredeti tulajdonosa, a francia zsidó politikus és ellenállási vezető, Georges Mandel örököseinek.

Thomas Couture 19. századi francia festő ülő nőt ábrázoló portréja, a szóban forgó festmény, korábban Cornelius Gurlitt, náci érabeli műgyűjtő fia által felhalmozott gyűjtemény keretében volt kiállítva.

A műalkotást a német kulturális miniszter, Monika Gruetters mutatta be az 1944-ben Párizs mellett kivégzett Mandel családtagjainak a berlini Martin Gropius Bau múzeum ceremóniáján.

Szakértők alapos vizsgálat alapján még két évvel ezelőtt állapították meg, hogy a festményt Mandeltől rabolták el, a vászonon, az ülő nő torzója felett keletkezett apró lyukra támaszkodva, mely alapján a férfi szeretője a háború után bejelentette a műalkotás eltűnését.

Gruetters a Couture festmény visszaszolgáltatását a Gurlitt gyűjtemény kiállítása megható lezárásaként értékelte, illetve kiemelte Berlin elkötelezett munkáját az eredetkutatás területén.

„Georges Mandel családjának köszönhetjük, hogy a festmény mind a három kiállításon megjelent, és rajta keresztül tájékoztathatjuk a közönséget Georges Mandel zsidó politikus történetéről, akit üldöztek, majd bebörtönöztek a nácik.”, jelentette ki Gruetters.

A Gurlitt gyűjtemény nagy részének napjainkban a Berlin múzeum ad otthont, azonban 500 műalkotás eredetével kapcsolatban továbbra is kormányzati szakmai csapat kutat, hogy megállapítsák, hány lopott festménynek kell visszatalálnia jogos tulajdonosához.

A Couture portré a kollekció ötödik darabja, melyet visszaszolgáltattak az örökösöknek, illetve a hatodik, melyről egyértelműen sikerült bizonyítani, nácik által rabolt műalkotás.

Forrás: AFP