Náci-tartalmú matricák jelentek meg a WhatsApp alkalmazásban

Egy német antiszemitizmus figyelő szervezet felszólította a népszerű telefonos üzenetküldő alkalmazás szolgáltatóját,a WhatsApp-et, tiltsa le a náci-tematikájú digitális matricákat használó felhasználóit.

A szervezet azután kereste meg a szolgáltatót, miután napvilágra került, hogy annak neonáci felhasználói egy új funkciót kihasználva nácizmussal kapcsolatos képeket kezdek el küldözgetni egymásnak.

A Facebook tulajdonában levő WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás a közelmúltban bővítette applikációját új szolgáltatással, lehetővé téve felhasználóinak egyéni digitális képek, illetve “matricák” feltöltését, másfelhasználókkal való megosztását.

Nem sokkal az új funkció megjelenését követően azonban szélsőjobboldali nacionalisták és neonáci csoportok a WhatsApp matrica rendszerét nácibarát képek létrehozására és terjesztésére kezdték el használni Németországban.

Az Antiszemitizmus Elleni Zsidó Fórum a Demokráciáért (JFDA) szervezet azonnal felhívta a figyelmet az aggasztó jelenségre, melynek során neonácik és fehér felsőbbrendűséget hirdetők a matricafunkció kihasználásával csoportos chat-beszélgetéseket gyűlöletszimbólumokkal árasztanak el.

„Röviddel azután, hogy a WhatsApp megteremtette a feltételeket az egyéni matricák használatához,” írta a JFDA twitter bejegyzésében.

A WhatsApp azonnal elítélte az új matricafunkcióval való visszaélést, és biztosította a német Bild lapot, hogy felhasználóit bátorítja az illegális tartalom jelentésére. A náci szimbólumok nyilvános használata tilos Németországban.

“Az antiszemita matricák elfogadhatatlanok, és nem tűrjük őket a WhatsApp-ben. Határozottan elítéljük a gyűlöletet. Amennyiben felhasználóinkhoz illegális tartalmak jutnak el, arra kérjük őket, azonnal jelentsék a számunkra. Minden bejelentésre igyekszünk majd megfelelően reagálni, indokolt esetben blokkolni az üzeneteket küldő felhasználó fiókját. “