Fogyasztókhoz viszik a BDS elleni harcot az izraeli farmerek

Júdea és Szamária, a Golán-fennsík és a Jordán völgy izraeli termelői elhatározták, hogy határozottabban, a politikai vezetőket megkerülve, közvetlenül a vásárlókhoz szólva lépnek fel a termékeikre irányuló bojkottmozgalom ellen.

Az említett területeken élő farmerek eddigi marketing erőfeszítéseit rendszeresen megtorpedózta a BDS mozgalom fogyasztói embargója, mellyel a zsidó államot, egész pontosan a zöld vonal mögött élő zsidó közösségeket igyekszik delegitimizálni.

A termékek eladása főként az Európai Unió azon követelésének következtében csappant meg, mely kötelezte az eladókat portékájuk ”zöld vonal mögötti áru” címkével való ellátására.

Mindeddig az izraeli hatóságok és a termelők a nyugat-európai országok megkerülésével, Kelet-Európába, Oroszországba való exporttal igyekeztek orvosolni a problémát.

Eljött az idő azonban, amikor a farmerek megelégelték a ”bujkálást”, és az EU által elvárt címkét, ahelyett, hogy a lehető legkisebb méretben jelenítenék meg, nagy méretben helyezik el a termékeik leglátványosabb felületén.

Terveikben az is szerepel, hogy ismert közszereplőket invitálnak meg gyáraikba a világ minden tájáról, hogy saját szemükkel lássák a gyártási folyamatot, és annak környezetét.

A kezdeményezés egyik támogatója, a Jordán Völgyi Regionális Tanács vezetője, David Elhayani szerint a „termelők veszteségei csupán ebben az évben 100 millió sékelre (7.7 milliárd forintra) rúgnak” hozzátette, eljött az idő a cselekvésre.

A kettős kezdeményezés a marketingre és a közdiplomáciára fókuszál.

Elhayani azt is hangsúlyozta, hogy a proaktív marketing erőfeszítések kiemelkedő fontosságúak. „A jordán völgyi termékek marketingje már elindult a világ számos táján, de még jobban szeretnénk behozni a köztudatba európai és amerikai konferenciákon keresztül, mivel tapasztalatból tudjuk milyen hatékony ez” ‎

‎”Az emberek szeretik a datolyáinkat, és a kóstoláson valamint saját személyes történeteinken keresztül a vezetőik kikerülésével érünk el hozzájuk.”

A közdiplomácia előremozdításának érdekében a Stratégiai Ügyek Minisztériuma közvélemény-formálók 5 delegációját invitálta meg Izraelbe, hogy egy hétre Júdeába és Szamáriába látogassanak és megtekintsék a térség izraeli farmjait. ‎

Forrás: JNS