Munkáspárti kongresszus: lehurrogták az antiszemitizmus ellen felszólaló zsidó politikust

Érzelmekkel és felháborodással teli felszólalásban ítélte el a pártjában eluralkodott antiszemitizmust a brit Munkáspárt egyik zsidó politikusa a héten megtartott kongresszuson.

A liverpooli rendezvényen a párt zsidó tagozatának alelnöke Mike Katz azt mondta: elkeseredéssel tölti el, hogy az a párt, amelyik korábban mindenkinél többet tett a tolerancia és az egyenlőség érdekében és amiben már 1920-tól intézményesen képviseltette magát a zsidó közösség, most ide jutott. Beszéde alatt többen bekiabáltak, hogy „hülyeségeket beszél” és ráadásul „nem minden zsidó nevében” – olvasható a jta.org beszámolójában.

LIVERPOOL, ENGLAND - SEPTEMBER 27: Mike Katz of the Jewish Labour Movement is heckled as he addresses delegates at the Labour Party conference on September 27, 2016 in Liverpool, England. On day three of the annual conference at the ACC, Shadow Education Secretary Angela Rayner is to set out the party's policy on childcare while deputy leader Tom Watson will deliver his keynote speech to delegates. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

A közönség egy másik része viszont állva ünnepelte a politikust. Február óta már több párttagot kizártak antiszemita megnyilvánulások miatt, amik látványosan megszaporodtak Jeremy Corbyn elnöksége alatt, ahogy arról mi is beszámoltunk. Egy másik munkáspárti politikus a BBC-nek adott interjúban arról beszélt: Corbyn erőszakos, Izrael-ellenes emberekkel veszi körül magát.

Kép: jta.org

zsido.com