Húsz év alatt 600 ezer zsidó tűnt el Európából

tajani7

Antonio Tajani: Európa nem lenne többé Európa zsidó közösségek nélkül 


Európának élhetőbb otthonná kell válnia zsidó polgárai számára, hiszen Európa zsidó közösségek nélkül nem lenne többé Európa – mondta kedden Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz alelnöke a zsidóság európai helyzetéről, az antiszemitizmusról, valamint az európai zsidó közösségek jövőbeni kilátásairól tartott parlamenti konferencián.

Antonio Tajani az EP vallásközi párbeszédért felelős tagjaként beszédében elmondta, hogy egyedül Franciaországból nyolcezer zsidó költözött Izraelbe 2015-ben. “Sajnálatos módon ez az Európában tapasztalható gyűlöletes hangulatnak tulajdonítható” – fogalmazott. Ennek eredményeképpen az 1991-ben számlált kétmillióhoz képest 2010-ben már csak egymillió négyszázezer zsidó élt Európában – közölte.

“Ezért Európa valamennyi intézményének, tagállamának és polgárának el kell utasítania az antiszemitizmust. Az ellenszer nem más, mint az emlékezés és a jövőbe tekintés” – húzta alá az alelnök.

nep1

Forrás: Pew Research Center

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kijelentette, hogy nem elég politikai nyilatkozatokat tenni, hanem a lehető legsürgősebben hatékony lépésekre van szükség olyan időszakban, amikor minden ötödik zsidót szóbeli vagy fizikai agresszió ér, s ezek a cselekmények egyre gyakoribbá válnak. “Néhányan közülünk még mindig nem értették meg, hogy mi tesz minket európaivá. Nem a vérünk és nem a vallásunk, hanem a legalapvetőbb értékeinkhez, a toleranciához, az egymás iránti tisztelethez és a szabadsághoz való erős ragaszkodásunk” – hangsúlyozta az elnök.

Miközben az európai zsidóság létszáma csökken, Izraelben folyamatosan gyarapodik a népesség. A májusban közzé tett statisztikai adatok alapján Izrael lakossága tízszeresére nőtt 1948-hoz képest – amikor csupán 806 000 fő élt a területen. A növekvő születésszámnak, valamint a becslések szerint 36 000 bevándorló letelepedésének köszönhetően tavaly egyetlen év leforgása alatt 2.2 százalékkal, összesen 182 000 fővel nőtt a népesség. Tegnap adtunk hírt arról, hogy közel 200 ezer csecsemő született tavaly Izraelben. A legfrissebb adatok szerint Izrael népessége 8 412 000 fő – melyből becslések szerint 6 300 000 zsidó (75 százalék), 1 746 000 (21 százalék) arab és 366 000 (4 százalék) nem-arab keresztény állampolgár. Izrael jelenleg a világon élő zsidók 43 százalékának ad otthont, összehasonlításképpen: 1948-ban ez az arány 6 százalékos volt.

MTI/zsido.com