Minden üldözöttet megvédenek, kivéve a zsidókat

A kaliforniai Berkeley Egyetemen 27 éve működik a Színesbőrű Diákkonferencia (Students of Color Conference, SOCC). A progresszív mozgalom eredeti célja az volt, hogy színesbőrű hallgatók és a velük együttműködő fehér társaik a campusokon esetlegesen előforduló strukturális és kulturális egyenlőtlenségek ellen felemeljék szavukat, és közösen szervezzenek akciókat.

Arielle Mokhtarzadeh, iráni zsidó családból származó egyetemi hallgató azonban már elsőévesként éppen itt találkozott antiszemita megnyilvánulásokkal. Az egyik étteremben a „Hitler semmi rosszat nem tett” firkálmánnyal találta magát szembe. Hónapokkal később barátját, az ugyancsak zsidó Rachel Beydát időlegesen kizárták a diákönkormányzat vezetőségéből. Arielle remélte, hogy a diákkonferencia éves közgyűlésen majd magyarázatot kap kérdéseire.

atlanta18

A konferencia első napján azonban rémülten tapasztalta, hogy a vita Izrael-ellenességbe, majd antiszemita kirohanásokba torkollott.

„Kevesebb mint egy óra leforgása alatt kiderült, hogy hallani sem akarnak rólam. A népem elleni múltbéli atrocitásokat és a jelenlegi, a zsidóság megsemmisítésére törekvő mozgalmat az egekbe magasztalták. A felszólalók az izraeli polgári lakosok elleni súlyos merényleteket helyénvalónak találták, a zsidók jogát az ország területére kétségbe vonták, a holokausztot letagadták. Megdöbbentem. Hogyan lehetséges az, hogy épeszű emberek vevők legyenek ezekre a rágalmakra? Hiába, a hallgatóság ezeket a kijelentéseket kitörő helyesléssel fogadta. Rájöttem, hogy a progresszív mozgalomban mindenfajta identitást üdvözölnek, kivéve az enyémet.”

Az ún. progresszív mozgalmak jelenleg a nagy fellendülés korszakát élik. A faji megkülönböztetés elleni összefogás számos egyetemen megmutatta a diákság erejét a tanári testületben és a hallgatói önkormányzaton belül megnyilvánuló intézményi rasszizmus ellenében. Kevés szó esik azonban arról, hogy a progresszív mozgalomban sokszor komoly szerepet játszanak a palesztinbarát aktivisták, akik retorikájukban nem kevésbé rasszisták, mint azok, akik ellen állítólag harcolnak.

temple

A Students for Justice in Palestine (SJP) szervezet igyekszik magát progresszív színekben feltüntetni. Ám 2012-ben a Northeastern University (Boston) a SJP tanácsadója a tagokat arra bíztatta: legyenek büszkék arra, hogy antiszemitáknak nevezik őket, mert ez azt jelzi, hogy jó úton járnak, igazságos ügyért harcolnak.

A Northeastern University SJP szervezete antiszemita megnyilvánulásairól hírhedt – az egyik zsidó mecénás mellszobrát megrongálták, a holokauszt-megemlékezésen botrányt rendeztek –, olyannyira, hogy a csoport tevékenységét 2014-ben időlegesen felfüggesztették.

A progresszív zsidó diákok gyakran kettős mércével találják magukat szembe. A vízválasztó: a viszony Izraelhez – ennek alapján döntenek arról a mozgalomban, hogy valóban elkötelezettek-e a társadalmi igazságosság iránt.

A teljes cikk a szombat.orgon olvasható.