Alt-right: Trump antiszemita trolljai

Egyre inkább antiszemita irányba tolódik el az elmúlt években keletkezett, önmagát “alternatív jobboldalnak” tituláló radikális irányzat. Ennek még nem is lenne akkora jelentősége, ha nem támogatnák nyíltan a republikánusok elnökjelöltjét.

Pepe, a béka egy tíz évvel ezelőtt megszületett képregényből vált előbb apolitikus internetes mémmé, a “jól érzem magam, haver” életérzés megtestesítőjévé, majd egyre durvább és bántóbb netes paródiák, üzenetek eszközévé. A jellegzetes békafigura egy ideje már egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdető, antiszemita gúnyrajzokon is szerepel, és ez nem választható el az úgynevezett alt-right politikai irányzat felbukkanásától, amelynek számos antiszemita tagja van, és megpróbálja ebbe az irányba is áttolni a “mozgalom” egészét.

trump

Ennek a jelentőségét csak súlyosbítja, hogy a nacionalista alt-right aktivisták Donald Trump jelöltségének leglelkesebb hívei, a jelölt maga pedig, mint azt számos példa bizonyítja, képtelen egyértelműen elhatárolódni az őt már korábban is támogató szélsőségesektől, pl. David Duke volt Ku Klux Klán vezetőtől. A képünkön látható, róla készült “hízelgő” alt-right karikatúrát Trump is megosztotta a Twitterén, arról pedig mi is beszámoltunk, milyen kínos következménye volt annak, amikor nyáron a stábja egyszerűen átvett egy antiszemita internetes mémet, amelyet korábban egy náci posztokat is megosztó alt-right oldalra raktak fel. A jelenség annyira eldurvult, hogy néhány hete Hillary Clinton egyik kampánybeszédében is felhívta a figyelmet arra, milyen szoros a kapcsolat Trump és az alt-right nézetei között.

Az még nem derült ki, hogy a zsidó szavazók azon 19 százaléka, amely az American Jewish Committe legutóbbi felmérése szerint Trumpot támogatja, hogyan viszonyul az utóbbi hetekben sűrűsödő hírekhez az alt-rightról, az viszont biztos, hogy annak hívei egyre nyíltabban beszélnek. A londoni The Economist múlt heti száma külön vezércikket szánt annak, hogyan próbálja meg Trump a politikai mainstreambe emelni ezt a jelenséget. Például azzal, hogy a Breitbart konzervatív, egyébként nem antiszemita hírportál főnökét, Stephen Bannon-t tette meg kampánymenedzserének: ő ugyanis többször kérkedett azzal, hogy lapját az alt-right számára is megnyitná (egyik vezetőjük, a meleg provokátor Milo Yiannopoulos élt is a lehetőséggel, és alapos dolgozatban magyarázta el a konzervatív olvasóknak, mi is az alt-right).

Az alt-right aktivistákat a hagyományos konzervatív, ill. republikánus elittel szembeni harag hajtja. Ideológiailag zavaros, sokszínű társaság, a paleokonzervatívoktól a modernitás-gyűlölőkön át a koncentrációs táborokon is viccelődő nyílt fajgyűlölőkig, kívülállók számára sokszor nehezen érthető saját jelképekkel és szlenggel. A “mozgalom” szellemi vezetőjének számít a fehér felsőbbrendűséget hirdető, 2014-ben Magyarországon is szélsőjobbos konferenciát szervezni próbáló Jared Taylor és Richard Spencer, akik egyáltalán nem titkolják, hogy a zsidókat nem számítják bele a fehér fajba. (A Taylor által alapított American Renaissance oldal régóta igyekszik eladni a fajok közti genetikai különbségek tanát.)

Egyik aktivistájuk a BBC-nek igyekezett tisztázni, hogy szerintük nem a német nemzeti-szocializmushoz kötődnek, inkább a 30-as, 40-es évek konzervativizmusához. Kérdés, hogyan fér mindez össze Trump egyre centristább üzeneteivel, egyre elkötelezettebb Izrael-párti kiállásával, zsidóságba betért lányáról, Ivankáról és zsidó unokáiról nem is beszélve.

Az alt-right mozgalom számos fiatal tagja, aktivistája természetesen nem antiszemita, de hangadóik egyre inkább azok, egy percig sem leplezve, hogy nem Izrael település-politikája a gond számukra, hanem az azt alkotó nemzet, akárcsak az amerikai zsidóság. “Ötven évvel ezelőtt az ilyen emberek kereszteket égettek, ma felgyújtják a Twittert” – idézte a The Economist az antiszemitizmus ellen globálisan küzdő ADL vezetőjét, Jonathan Greenblattot. Az alt-right ugyanis elsősorban online jelenség, weboldalokon és a közösségi médiában nyomulnak, és egyik legfontosabb tulajdonságuk a személyeskedő trollkodás: kiszemelt ellenfeleiket nemegyszer “levadásszák”, durva, lejárató kommentekkel bombázzák. Ők találták ki a szerintük zsidó származású közéleti szereplők nevének háromszoros zárójelbe tételét, úgyhogy aki érti a kódot, etnikailag is el tudja helyezni egy ellenvélemény képviselőjét.

Munkatársunktól

Kép: Trump mint Pepe, a béka – karikatúra a Twitteren

zsido.com