Menekül a kurucinfó tulajdonosa a felelősségre vonás elől

Varga Béla kurucinfoA legfrissebb hírek szerint az FBI elfogatóparancsot adott ki a kuruc.info domaint bejegyző Varga Béla ellen. Mint arról korábban beszámoltunk, a TEV által indított eljárás során egy San Francisco-i kerületi bíróság tanúként kívánta meghallgatni a kuruc.info domain “bejegyzőjét és tulajdonosát” arról, hogy kik állnak a gyűlöletkeltő tartalmak mögött. Ő azonban nem tett eleget az idézésnek, ehelyett zaklatta és halálosan megfenyegette TEV ügyvédjét, aki felhatalmazást kapott arra, hogy eskü alatt kérdezze a kuruc.info ügyében.

Ezért büntetőeljárást is indítottak Varga ellen a kaliforniai bűnüldöző szervek, és májusban letartóztatták, majd 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A jelek szerint időközben elhagyni kényszerült kaliforniai kényelmes életét, és Kanadába szökött a felelősségre vonás elől. Az erről szóló híradás alatt ingerülten arról értekezik hozzászólásaiban, hogy csak hosszadalmas kiadatási eljárással lehetne visszavinni az USA-ba, mint kanadai állampolgárt.

A „The Press Democrat” című lap megkérdezte a szomszédokat, akik Vargát és feleségét, illetve két fiát azóta nem látták, hogy júniusban tűz ütött ki a család kaliforniai házának emeletén. A szomszédok szerint Varga azt mondta nekik, Kanadában van. Varga ügyvédje, Nafiz Ahmed nem válaszolt a lap kérdéseire.

A lap szerint a Cloudfare nevű internetes tárhely-cég is idézést kapott. Ezen a tárhelyen működik a kuruc.info, az idézés szerint kötelességük lenne átadni a hatóságoknak minden információt Vargáról és a weblapról, illetve azok kapcsolatáról. A cég nem válaszolt a lap azon kérdésére, hogy teljesíti-e az idézésben foglaltakat.

A lap felidézi: amikor a sajtó elkezdett cikkezni Varga és a kuruc.info kapcsolatáról, a férfi The Red Paprika, azaz Pirospaprika nevű üzlete néhány sarokkal arrébb költözött. Ám néhány hónap múlva az is bezárt. A régi üzlethelyiségben most bizsukat és ajándéktárgyakat árulnak. Cindy Holman, az üzlet egyik tulajdonosa pedig arról panaszkodik: a mai napig érkeznek olyanok az üzletbe, akik Vargát keresik. „Azt kérdezik, ismerjük-e vagy tudunk-e valamit a politikai nézeteiről” mondta.

Elmondta: egyszer egy idős nő, akit egykor az auschwitzi koncentrációs táborban tartottak fogva, szintén Vargát keresve érkezett. Elmondta az új tulajdonosnak, hogy egyszer egy gyógyszertárban találkozott Vargával, és hangosan, magyarul kezdett vele kiabálni. „Én tudom, ki maga!” – kiáltotta utána.