Megrongálták a barbadosi zsinagógát

Biztos a Karib-tenger kalózai voltak.

Antiszemita feliratokat festettek a barbadosi zsidó közösség épületeit védő falakra.  Az UNESCO világörökség listáján szereplő komplexum, melyben zsinagóga, mikve (rituális fürdő), temető és a Nidhe Israel múzeum található, a karibi sziget fővárosában, Bridetownban fekszik.

A feliratok egy része antiszemita volt, más része a Nemzetközi Valutaalapot támadta.

Bár Barbadosra nem jellemző a zsidóellenesség, a feljegyzések szerint 1739-ben pogromra került sor a fővárostól északra fekvő Speightstownban, miután “feszültség keletkezett a zsidók közösség és a fehér lakosság között, majd a csőcselék kiűzte a zsidókat a településről és kifosztották a zsinagógát”.

A bridgetowni zsinagóga a legősibb zsidó imaház a nyugati féltekén. 1654-ben épült, és bár 1980-ban le akarták bontani, végül turisztikai látványosságként újították fel. 2008-ban nyílt meg a múzeum, mely felkeltette az érdeklődést a sziget zsidó múltja iránt. A közösség történetét a temető mondja el a legjobban, ahol a sírok túlnyomó többségében a XVII. században bevándorolt portugál közösség tagjai nyugszanak, akik Brazíliából menekültek el, amikor az inkvizíció ott is megkezdte működését. A bevándorlók cukornád- és kávétermesztéssel, illetve kereskedelemmel foglalkoztak, és fellendítették a sziget gazdaságát. Később az asszimiláció és a kivándorlás hatására a közösség létszáma megfogyatkozott, az utolsó zsidó kereskedő 1929-ben hagyta el Barbadost. A második világháború alatt európai zsidók érkeztek a szigetre, hogy menedéket leljenek, s ma ők alkotják a kis létszámú hitközség magját.

A 300 éve épült mikvét csak néhány éve tárták fel, s azóta teljesen felújították, és az eredeti forrás vizével töltötték meg.

A helyreállított mikve

A karibi térségre nem jellemző az antiszemitizmus, de a felszín alatt sok helyen lappang előítéletesség. Egy jelentős jamaikai lap például arról írt 2015-ben, hogy “a zsidók kihasználják a fekete művészeket”, illetve “szembesíteni kell a zsidókat a rabszolga kereskedelemben betöltött fontos szerepükkel”. Azt a vádat is megfogalmazták, hogy a térség zsidó kereskedői a fekete földműveseken élősködve tettek szert nagy vagyonra, amiből támogatták a Ku Klux Klan működését és fegyvervásárlását. A lap szerint információikat az Iszlám Nemzet Kutatócsoport kutatásaira alapozták.

Amerika legjelentősebb zsidó érdekvédelmi szervezete, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) adatai szerint Barbadoson, Jamaicán, Haitin, Trinidad és Tobagóban az antiszemitizmus viszonylag alacsony intenzitású, azonban a válaszadók 18-26 százaléka zsidóellenes érzelmeiről vallott a felmérés során.

Forrás: JPost

zsido.com