A Twitteren van a legtöbb antiszemita bejegyzés

Tavaly 382 000 antiszemita poszt jelent meg a közösségi oldalakon.

Múlt héten tette közzé a Zsidó Világkongresszus annak a tanulmánynak az eredményét, amely felmérte a közösségi oldalakon megjelenő antiszemitizmus mértékét. A 2016-os adatok szerint a Twitteren kering a legtöbb zsidó-gyűlölő üzenet – írta a Jewish Telegraphic Agency.

A zsidó világszervezet által közzé tett tanulmány közel 382 000 antiszemita posztot említ, amelynek csaknem kétharmada a Twitterhez kötődik. Második helyen a Facebook szerepel, ahol a gyűlölködő bejegyzések 11 százaléka jelent meg, majd az Instagram következik 6 százalékkal és végül a YouTube 2 százalékkal.

A különböző nyelveken megjelenő üzenetek azonosításához a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség által megalkotott antiszemitizmus fogalom szolgált alapul, és az izraeli fejlesztésű Vigo rendszer segítségével szűrték ki azokat.

„Eddig is tudtuk, hogy az antiszemitizmus erősödött az online térben, de a jelentésben közzé tett számok konkrét adatokkal világítottak rá arra, hogy milyen aggasztó a helyzet valójában” – fogalmazott a Zsidó Világkongresszus vezérigazgatója, Robert Singer. „Reméljük, hogy ez vészharangként szolgál az internetes fórumok számára, hogy megerősítsék az erkölcsi alapelveiket, megszabaduljanak a sértő tartalomtól és biztonságosabb hellyé tegyék a digitális világot” – tette hozzá.

Az óriáscégek oldalain megjelenő gyűlöletbeszéd kapcsán többször is heves jogalkotási viták alakultak ki a múltban, ugyanis az amerikai törvények az európai szabályozásnál megengedőbbek.  Az Európai Bizottság kezdeményezésére tavaly júniusban a Facebook, Twitter, YouTube és Microsoft ígéretet tettek arra, hogy a bejelentett, szabályokba ütköző bejegyzéseket 24 órán belül eltávolítják a felületeikről.

zsido.com

Kép forrása: Marketing Land