Megkérdezték zsidó-e, majd rátámadtak egy holland férfire Berlinben

Két ismeretlen férfi megvert és összerugdosott egy holland állampolgárt Berlinben, miután megkérdezték zsidó-e, egy német lap beszámolója szerint.

Az incidens Berlin Spandauer Vorstadt kerületében, szombat reggel történt.

A Der Tagesspiegel újság értesülései szerint a 31 éves, nem zsidó származású, Berlinben élő áldozat megkérdezte támadóit, miért kíváncsiak arra, zsidó-e. A két férfi ezt követően rohant rá, és inzultálta őt.

Az elkövetők ezután azonnal taxiba ültek és távoztak az eset színhelyéről.

A több, mint 200,000 fős zsidó lakossággal rendelkező Németországban a hatóságok 2017-ben összesen 1,453 antiszemita incidenst rögzítettek, beleértve 32 testisértést. Ezen felül 160 esetben történt zsidó célpontokra irányuló, vagy antiszemita jegyekkel operáló ingatlan rongálás.

A legtöbb incidenst szélsőjobboldali gyűlölködőknek tulajdonítják, azonban bizonyos zsidó vezetők és politikusok úgy vélik, az erősödő antiszemitizmus a Közel-Keletről és Észak Afrikából érkező zsidóellenes és szélsőségesen anticionista hozzáállású bevándorlók tömegeinek köszönhető.

Januárban a Bundestag megszavazta egy antiszemitizmust vizsgáló biztos kinevezését, éppen a fenn említett negatív folyamatok kezelése érdekében. Petra Pau baloldali pártja távolmaradt a szavazástól, mivel véleménye szerint a javaslat túlhangsúlyozta a bevándorlók felelősségét a problémában.

Forrás: JTA