Indítványozták a körülmetélés betiltását Svédországban

A jobboldali, populista svéd demokrata párt vezetője indítványozta a fiúk nem orvosi körülmetélésének betiltását, amit a javaslat szövege egyszerűen gyermekbántalmazásnak titulált.

Richard Jomhof, a párt titkára, szerdán nyújtotta be indítványát a Riksdagnak (svéd parlament), melyben a svéd demokrata párt a harmadik legnagyobb pártként az ülések 18%-át foglalja el.

Érvelésében Jomhof leírja, hogy a gyakorlat, melyet a zsidók 8 napos csecsemőkön, a muszlimok pedig valamivel idősebb gyermekeken hajtanak végre, „csorbítja a gyermekeknek személyiségét, integritását, valamint önmeghatározását.”

A javaslat szövege kitér továbbá arra is, hogy számos svéd orvosi szervezet és ügynökség, például a Svéd Ápolói Tanács, vagy a Svéd Gyermekek Szervezete, ellenzi hasonló okoknál fogva a fiúk nem orvosi körülmetélését, bár a gyakorlatot a törvény egyelőre nem tiltja.

“Szomorú volna, ha a nemzetközi közösségben Svédország visszamaradott nemzetként jelenne meg ahelyett, hogy aktívan igyekezne megvédeni a gyermekek jogait” – tette hozzá Jomhof.

A 18 éve alatti fiúk körülmetélését heves vita övezi Skandinávia szerte a gyermekjogok és a vallásszabadság kérdésköreinek mentén. Az északi országok, Finnország, Izland, Dánia, Svédország és Norvégia, gyermekekért felelős ombudsmanjai 2013-ban közös indítványt nyújtottak be a gyakorlat tilalmára vonatkozólag, de végül egyik ország sem iktatta törvénybe a javaslatot.

A jobboldali politikusok a körülmetélést idegen import szokásnak tekintik, ezért küzdenek ellene, míg a baloldali liberálisok és ateisták a gyermekbántalmazás egy primitív formájaként ítélik el.

A jelen indítványt benyújtó svéd demokrata párt egyfelől pozitívan viszonyul a zsidó államhoz – a múlt hónapban a párt egyik tagja indítványozta a svéd nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését – a zsidósághoz való hozzáállásában azonban előfordulnak aggasztó jelenségek, antiszemita online megnyilvánulások.

Forrás: JTA