Erőszakra uszító tankönyvek: 15 millió eurós támogatástól esik el a Palesztin Hatóság

Az Európa Parlament Költségvetési Bizottsága megszavazta egy 15 millió eurós kifizetés befagyasztását a Palesztin Hatóság felé, amennyiben nem távolítják el az erőszakra szító tartalmakat tankönyveikből.

“Az összeg akkor kerül kifizetésre, mikor a Palesztin Hatóság elkötelezi magát az iskolai tanterv és a tankönyvek megreformálása mellett, és összhangba hozza azokat az UNESCO békére és toleranciára vonatkozó elvárásaival” – szól a határozat szövege.

“A Palesztin Hatóság által 2017-ben kiadott tankönyvek, melyeket az EU finanszírozott…számos tantárggyal kapcsolatban rengeteg erőszakos ábrázolást, gyűlöletbeszédet tartalmaznak – különösen Izraellel kapcsolatban – valamint a dzsihád és a mártírság felmagasztalását. Ahogy a Parlament azt már a 2016-os határozatában is kifejtette, az Európai Unió által támogatott oktatási és képzési programoknak ugyanazon közös értékeket kell tükrözniük”

A határozat, melyet az EU Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke, Dr Ingeborg Grässle terjesztett elő, várhatóan október 24-én kerül szavazásra a plenáris ülésen.

Marcus Sheff

Az IMPACT-se tankönyv vizsgáló szervezet nyilatkozata szerint legutóbbi jelentésük nagyban hozzájárult a költségvetési bizottság döntéséhez.

“Örömmel látjuk, hogy ajánlásaink halló fülekre találtak, és remélhetőleg ez a lépés elejét veszi majd annak, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is erőszakra buzdítson 1.2 millió palesztin tanulókorú gyermeket, valamit ösztönzi őket arra, hogy kivegyék a gyűlölködő tartalmakat a tantervből” – nyilatkozott Marcus Sheff, a szervezet igazgatója.

Sheff azt is elmondta, attól kezdve, hogy az európai parlamenti képviselők tudomására jutnak a PA tankönyveinek tartalmi problémái „mindegy melyik oldalt képviselik, nem akarhatják majd ….a dzsihádot és az egyállami megoldást támogatni anyagi forrásaikkal”

A szervezet riportjából kiderül, hogy a tananyagban nem említik Izraelt, illetve békésen egymás mellett élő két államot. A zsidó államot ”Cionista megszállóként” említik, valamint a tankönyvek olyan antiszemita motívumokat és képeket tartalmaznak, melyek a hősiességet és a mártírságot izraeliekkel való összetűzésekben megtestesülő erényekként mutatják be.

“Egyetlen vízió szövi át az egészet, ez pedig egy állam a folyótól a tengerig, ami nincs összhangban az EU politikájával” – tette hozzá Sheff

Forrás: Jpost