Meggyilkoltak egy palesztin izraelit, miután zsidóknak adott el földet

Ahmed Salamát vélhetően a palesztin hatóság törvénye alapján halálos bűnnek számító, ciszjordániai földterületek zsidóknak való eladása miatt ölték meg.

A zsidókkal földügyekben üzletelő palesztin férfit egy arab izraeli városban gyilkolták meg pénteken, számolt be erről a palesztin média.

Ahmed Salama közép-izraeli, Jaljulia községbeli lakost a saját háza előtt lőtték le pénteken, majd később a Kfar Sabához közel eső Meir kórházban nyilvánították halottá. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Egy meg nem nevezett Palesztin Hatósághoz közelálló forrásra hivatkozva a Ynet megírta, Salamát körözte a Palesztin Hatóság zsidó telepesekkel kötött földüzletei miatt, ami a ciszjordániai központú palesztin kormányzati szerv törvényei szerint halállal bűntetendő vétség.

A törvény azonban kimondja, minden halálbüntetést Mahmud Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének kell jóváhagynia, amire 2006 óta nem volt példa.

A lap információi szerint Salama tagadta az említett földügyletekben való részvételét.

A Palesztin Hatóság izraeli zsidókkal kötött ingatlanüzletekkel kapcsolatos álláspontja a múlt hónapban is előtérbe került, mikor jeruzsálemi kormányzójuk, Adnan Ghaith egy kelet-jeruzsálemi, amerikai-palesztin polgár elrablásának gyanújába keveredett, miután az a vádak szerint zsidóknak adott el ingatlanokat.

Nem ez az első alkalom, hogy a Palestin Hatóság fellépett a zsidókkal üzletelő honfitársaik ellen. Isaam Akel kelet-jeruzsálemi lakost zsidókkal kötött föld-üzlet vádjával máig börtönben tartanak.

Amerika izraeli nagykövete, David Friedman felszólította Ramallahot, azonnal engedje szabadon Akelt, aki többek között amerikai állampolgársággal is rendelkezik.

A Palesztin Hatóság már két hónapja fogságban tartja Isaam Akel amerikai állampolgárt. Hogy mi is a vélt ‘bűne’? Földet adott el a zsidóknak. Akel bebörtönzése ellentétes az Egyesült Államok és mindazok értékeivel, akik a békés együttélésért dolgoznak. Követeljük azonnali szabadon bocsátását.”, írta a nagykövet twitter üzenetében.

Forrás: ToI