Erősíteni kell az antiszemitizmus elleni harc frontvonalán, üzeni az Európai Tanács új nyilatkozata

Fokozni kell az európai nemzetek erőfeszítéseit, hogy biztosítani tudják a kontinens zsidóságának biztonságát a burjánzó antiszemitizmussal szemben, jelentette ki az Európai Unió Tanácsa legújabb nyilatkozatában.

A csütörtökön elfogadott nyilatkozat felszólítja a tagországokat, fejlesszenek ki egy közös biztonsági stratégiát a zsidó közösségek és intézményeik hatékonyabb védelmének biztosítása érdekében.

A Tanács jelenlegi elnökségi pozícióját jelenleg elfoglaló Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta a dokumentum kiadását, melyben az többek közt elismeri, hogy bizonyos európai országok zsidó közösségei különösen ki vannak téve terrortámadásoknak az elmúlt évek növekvő erőszakhullámának köszönhetően.

A nyilatkozat nyomatékosan kéri a tagországokat, fogadjanak el és léptessenek életbe egy holisztikus stratégiát az antiszemitizmus minden formájával szembeni harcra vonatkozóan, mely illeszkedik a már meglevő rasszizmus, xenofóbia, radikalizáció és szélsőségesség elleni stratégiájukba.

A dokumentum szövegezői aggodalmukat fejezték ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy az európai zsidóság helyzete alapvetően nem javult az elmúlt időszakban, sőt, az antiszemitizmus sok esetben politikai nézetek köntösében vetette fel a fejét.

A holokauszt emlékezés és oktatás fontosságát is aláhúzza az Európa Tanács nyilatkozata.

Példátlannak nevezte a nyilatkozatot az Európai Zsidó Kongresszus, online közleményében.

Ez a dokumentum fontos lépés az antiszemitizmus elleni harcban, mivel egy pozitív, konkrét ütemtervet biztosít a zsidó közösségek védelméhez, valamint megerősíti a kormányok jogi eszközeit a gyűlölettel és intoleranciával szemben.”, nyilatkozta Dr. Moshe Kantor, a szervezet elnöke.

Reményeink szerint minden EU tagállam megteszi az elvárt, megfelelő lépéseket és az Európai Bizottság és az Európa Parlament figyelemmel kíséri majd minden egyes állam előrehaladását az antiszemitizmussal kapcsolatban. Ma reméljük, hogy a nyilatkozat által javasolt eljárások életbe léptetése erősen lekorlátozza majd a gyűlölet mozgásterét, és zsidó közösségeink nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat Európában.”

Az osztrák kormány, és több más európai intézmény mellett mind az Európai Zsidó Kongresszus, mind a Zsidó Világkongresszus részt vett a dokumentum összeállításában.

A Zsidó Világkongresszus amellett, hogy üdvözölte a Tanács által elfogadott nyilatkozatot, indítványozta, hogy az Európai Unió jelöljön ki egy antiszemitizmus elleni harcért felelős koordinátort is a közeljövőben.

Forrás: JTA, European Council