FIDE: A korábban izraeli versenyzőket kizáró Rijád idén nem rendezhet sakkversenyt

A Nemzetközi Sakkszövetség (Fédération lnternationale des Échecs – FIDE) az izraeli versenyzőket képviselő Lawfare Project amerikai jogi szervezet tiltakozását követően vonta meg a soron következő sakkverseny vendéglátási jogát Szaúd-Arábiától.

Eredetileg Rijád adott volna otthont a Blitz és Rapid sakkvilágbajnokságnak, azonban a FIDE-hez eljutott információk nyomán a versenyt új helyszínre helyezik át.

A Lawfare project által képviselt izraeli játékosok és csapattársaik részvételét a bajnokságban nemzetiségük miatt lehetetlenítette el Szaúd-Arábia 2017-ben, mikor megtagadta tőlük az országba jutáshoz szükséges vízumot.

Az idei évben az izraeli sakk nagymester, Ilya Smirin, valamint az Izraeli Sakkszövetség korábbi elnöke, Lior Aizenberg, levélben fordultak a Nemzetközi Sakkszövetséghez, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy semelyik vendéglátó ország ne diszkriminálhassa az izraeli versenyzőket a jövőben.

A Smirint és Aizenberget képviselő ügyvédek levele világossá tette a szervezet számára, hogy “az izraeli játékosok bajnokságból való kiszorulása a FIDE azon mulasztásának volt köszönhető, mellyel nem biztosította a Szaúd-Arábiai Királyságba lépéshez szükséges vízumokat, illetve egyenlő bánásmódot, nemzetiségük alapján való hátrányos megkülönböztetés elleni védelmet a számukra.”

A levél a későbbiekben kitért a FIDE diszkrimináció ellenes politikájára is, mellyel elutasít minden nemzetiségi, politikai, faji, társadalmi, nemi, illetve vallási alapú hátrányos megkülönböztetést.

Brooke Goldstein, a Lawfare Project ügyvezető igazgatója üdvözölte a Nemzetközi Sakkszövetség döntését.

Nem ülhettünk nyugodtan, remélve, hogy a FIDE majd meghozza a helyes döntést; örömmel tölt el bennünket, hogy elősegíthettük egy olyan döntés létrejöttét, mely biztosítja, hogy egyetlen sakkjátékost se zárhassanak ki a bajnokságból nemzetisége miatt,“, nyilatkozta Goldstein. ”Üdvözlöm a FIDE döntését, mellyel biztosította, hogy a múlt évi botránynak ne legyen folytatása.”

Forrás: JNS