Megbírságolták a zsidó aktivistát, amiért Izrael-barát ellentüntetést szervezett

A németországi Hannover város egyik zsidó közösségi tisztviselője azzal vádolta a helyi hatóságokat, hogy „kriminalizálják” az antiszemitizmus elleni küzdelmet, miután megbírságolták, mert ellentüntetést szervezett egy palesztinbarát gyűlésen, ahol apósát megtámadták, mert izraeli zászlót tartott a kezében.

„Az antiszemitizmus elleni harcot kriminalizálják”

– mondta Rebecca Seidler – a hannoveri liberális zsidó hitközség igazgatója – a Welt hírportálnak a héten adott terjedelmes interjúban.

„Bűnösökké tesznek bennünket”.

Seidler felidézte, hogy április 23-án ő és apósa, Michael Höntsch megérkezett egy palesztinbarát gyűlésre Hannover belvárosában, hogy hat másik kollégájával együtt tiltakozzon és megfigyelje az eseményeket. Amikor a 67 éves Höntsch – aki korábban Alsó-Szászország tartomány parlamentjének volt tagja a balközép SPD párt színeiben – csendben egy izraeli zászlót lengetett, egy tüntető erőszakosan a földre lökte. A rendőrség később letartóztatta az 55 éves támadót, és büntetőeljárást indított ellene.

Seidler elmondta, hogy a bot segítségével közlekedő apósát ért támadás után beszélt a helyi rendőrparancsnokkal, és arra kérte, hogy enyhítse az egyre inkább elmérgesedő helyzetet. A tisztviselő közölte vele, hogy Seidler előzetes értesítés nélkül szervezte meg az ellentüntetését.

„Ezután közölték, hogy per lesz ellenem, ami nagyon bosszantott”

– mondta.

„Szerettem volna, ha a rendőrség megvédi apósomat a támadástól”

– tette hozzá Seidler.

„És szerettem volna, ha a palesztinbarát gyűlést a támadás után leállították volna”.

Seidler elmondta, hogy megvizsgálja, hogy fellebbezzen-e a közel 130 eurós bírság ellen.

A gyűlésről készült videón látható, hogy palesztin-párti tüntetők többek között a „gyermekgyilkos Izrael” és a „cionizmus rasszizmus” szlogeneket skandálták.

A hannoveri rendőrség szóvivője a Weltnek elmondta, hogy a gyűlés békésen zajlott, amíg az ellentüntetők meg nem jelentek „izraeli zászlót lengetve”. A szóvivő azt állította, hogy emiatt feszültség alakult ki a tüntetők két csoportja között, ezért szétválasztották őket. Hozzátette, hogy Seidler ellen „az alsó-szászországi gyülekezési törvény megsértése miatt közigazgatási szabálysértési eljárást” indítottak.

Más németországi zsidó vezetők támogatásukról biztosították Seidlert.

„Végzetes jel a civil társadalmi szerepvállalás számára, ha azt kriminalizálják”

– mondta Elio Adler, a Német-Zsidó Értékek Kezdeményezése nevű civil szervezet elnöke.

„A rendőrségnek több tapintatot kellett volna tanúsítania”.

 

forrás