Izraeli búvárok kutatják fel a Dunába lőtt budapesti zsidók maradványait

Az izraeli belügyminiszter, Aryeh Deri hétfőn állapodott meg Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel Budapesten, hogy speciális izraeli csapatokat küld a Dunába lőtt zsidók maradványainak felkutatására.

Deri jelenleg hivatalos látogatást tesz Közép-Európában, így Magyarországon és Csehországban is.

A különleges akciót a ZAKA (Zihuy Korbanot Ason, azaz „Katasztrófa Áldozat Azonosítás”) orthodox zsidó nemzetközi szervezet fogja koordinálni.

“Örömmel fogadtam, hogy a magyar belügyminiszter segítséget, támogatást és technikai felszerelést ígért a projekthez, és remélem, a ZAKA búvárai képesek lesznek a mártíroknak teljes zsidó temetést biztosítani,” nyilatkozta Deri.

A búvárokat küldetésükben egy vadonatúj szonár eszköz is segíteni fogja, derül ki a ZAKA nyilatkozatból.

A meggyilkoltak hozzátartozói már egy ideje azon vannak, hogy rátaláljanak felmenőik maradványaira, így jutottak el a ZAKA szervezethez is három évvel ezelőtt, hogy felkérjék őket, segítsenek.

A szervezet nyomozást indított abban az ügyben, hogy vannak-e még felkutatható maradványok, annak fényében, hogy a Margit-híd pár évvel ezelőtti felújítása közben egy részük felszínre került, és később el is temették a Kozma utcai izraelita temetőben.

A ZAKA három évig készítette elő a magyar és nemzetközi tisztviselőkkel való tárgyalásokat a kutatásokhoz való engedélyek megszerzése érdekében.

Az ügyet Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi izraeli látogatása során is felvetették vezető rabbik, míg a ZAKA és a kormány közötti koordinációt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija segítette.

A szervezet szakképzett búvárai vasárnak érkeztek Budapestre, hogy megkezdjék a kutatómunkálatok előkészítését.

Forrás: Algemeiner, Jpost