Lemondatnák posztjairól a „toxikus antiszemita” képviselőnőt

Guy Reschenthaler amerikai republikánus képviselő felszólította a kongresszus házelnökét, hogy azonnali hatállyal fossza meg bizottsági helyeitől Rashida Tlaib demokrata képviselőt. „A kongresszus falai között nincs helye antiszemitizmusnak” – írta a repubikánus politikus Nancy Pelosinak. A házelnök még nem szólalt meg az ügyben, ez Reschenthaler szerint „bátorítja Tlaib veszélyes, gyűlöletteli előítéletességét.”

A már eddig is militánsan Izrael-gyűlölő képviselőnőt, aki egyike a Demokrata Párt hírhedt, szélsőbaloldali „négyes fogatának” (squad), két okból is menesztené a republikánus politikus bizottsági helyeiről: egyrészt Rashida Tlaib az elmúlt héten részt vett egy szélsőséges, Izrael-ellenes konferencián, másrészt az elmúlt napokban ismét Izrael-ellenes és antiszemita tweeteket osztott tovább, az egyiket, amelyben Izrael megsemmisítését követelte („A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz) végül törölte.

Mint Reschenthaler közleményében írja, Tlaib – egy másik szélsőséges demokrata politikussal, Ilhan Omárral együtt – olyan, Izrael-ellenes csoportok által szervezett rendezvényen vett részt, amelyen a palesztin terrorizmus finanszírozói, a Hamásszal kapcsolatot tartó, illetve a zsidó államot bojkottálni akaró BDS-mozgalom aktivistái is jelen voltak. A republikánus politikus szerint Tlaib megválasztása óta folyamatosan napirenden van az antiszemitizmus problémája, miközben a házelnök szerinte semmit sem tesz annak elítélése érdekében.

Reschenthaler azért érezte fontosnak, hogy Délnyugat-Pennsylvania kongresszusi képviselőjeként megszólaljon az ügyben, mert látta, mi történik a szabadjára engedett antiszemitizmussal: 2018-ban a körzetéhez tartozó pittsburghi Tree of Life zsinagógában, egy antiszemita merénylet során, 11 embert megöltek, hatot pedig megsebesítettek. A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor saját pártjának politikusa, Steve King részéről érkeztek vállalhatatlan, rasszista kijelentések, az akkori republikánus vezetés azonnal megfosztotta őt bizottsági helyeitől. „Pelosi házelnök ugyanakkor hallgat.”

„Tlaib toxikus antiszemitizmusa veszélyes” – tette hozzá Dr. Mark Goldfeder, a National Jewish Advocacy Center igazgatója is, emlékeztetve arra, hogy az FBI adatai szerint a vallásilag motivált gyűlöletcselekmények többsége zsidók ellen irányul Amerikában.

Tlaib, aki elsőként vált a kongresszus tagjává palesztin származásúként az Egyesült Államokban, nem először mutat elfogultságot a zsidó állammal szemben. Nyilvánosan állt ki már palesztin terrorista védelmében, és nem egyszer vádolta Izraelt „faji szegregációval”. Márciusban antiszemita szerző könyvét reklámozta nyilvánosan Izrael-ellenes pólóban, és nem egyszer szállt versenybe Alexandria Ocasio-Cortezzel és Ilhan Omarral, hogy ki tud meredekebb állításokat tenni Izraelt illetően.

A szélsőbalos demokraták legutóbb a választási kampányban léptek fel együtt Izrael ellen: Alexandria Ocasio-Cortez, Pramila Jayapal, Rashida Tlaib és Betty McCollum arra szólították fel Mike Pompeo külügyminisztert, hogy állítsa le a zsidó államnak folyósított amerikai támogatást, amennyiben az júdeai és szamáriai területeket csatolna országához.