Lehetőség nyílt a neonáci párt betiltására!

TEV logoA Tett és Védelem Alapítvány még az országgyűlési választásokat megelőzően kezdeményezte a Magyar Hajnal Mozgalom Párt feloszlatását, mely azonban mindezidáig a Párt Törvény és Civil Törvény anomáliai miatt nem vezethetett eredményre. Miután a fennálló jogtechnikai hibát a Párt Törvény 2014. május 6-án hatályba lépett módosítása kiküszöbölte, így ezen utolsó akadály is elhárult a szélsőjobboldali párttal szembeni jogi fellépés útjából.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) még februárban kérvényezte a Magyar Hajnal fedőszervezeteként működő Nemzeti Forradalmi Párt feloszlatását. „A Magyar Hajnal első választási reklámja nem hagy kétséget afelől, hogy egy nyíltan rasszista, antiszemita gyűlöletre uszító, a közösség méltóságának megsértését zászlajára tűző csoportosulásról van szó” – indokolta a TEV a feloszlatási kérelmet. A kifogásolt videó miatt közösség elleni uszítás miatt az alapítvány büntetőfeljelentést terjesztett elő.

Bár a Párt Törvény 2014. májusát megelőzően is kimondta, hogy a pártot a bíróság feloszlathatja, ám a Civil Törvényben fennálló joghézag miatt, nem volt tisztázott ki, hogy azt kinek kell kérnie. Ahogy az illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészség arról az alapítványt tájékoztatta: „A párttörvény (…) valóban nevesíti a párt megszűnésének esetei között a bíróság által való feloszlatással történő megszűnést, ennek részletszabályait azonban nem adja, tehát jelenleg nincs szabályozva, hogy ki és milyen feltételek esetén indíthat a párt feloszlatása iránti pert. (…) A párt feloszlatása iránti per megindítására vonatkozóan az ügyész törvényi felhatalmazással nem rendelkezik.”

Bodnár Dániel, a TEV kuratóriumi elnöke felülvizsgálati kérelmében jelezte: korábban valóban jogalkotási hiba történt, amelyet azonban az országgyűlés a 2014. évi XIV. torvény megszavazásával már korrigált. A május 6-án életbe lépett törvény szerint a bíróság az ügyész keresete alapján feloszlathatja a bűncselekményt elkövető, arra felhívó vagy mások jogait, szabadságát sértő pártokat is. Bondár Dániel ezért a döntés felülvizsgálatát, és a Magyar Hajnal Mozgalom Párt elleni bírósági eljárás elindítását kérte az illetékes ügyészségtől.